מחקרים

חולי COPD נמצאים בסיכון לתת תזונה

תת תזונה ומצב של סיכון לתת תזונה נמצאו כשכיחים יחסית בקרב חולי COPD. מצבים אלו משפיעים לרעה על התוצאים הקליניים של החולים ונקשרים עם שיעורי תמותה גבוהים יותר

05.06.2023, 14:40
אנורקסיה, הפרעות אכילה. אילוסטרציה

תת תזונה היא תחלואה נלווית משמעותית בקרב חולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), אך לא פעם היא זוכה להתעלמות. עד כה נמצא מחסור בתיאור השכיחות של תת תזונה והקשר שלה עם פרמטרים קליניים בחולי COPD.

במחקר אשר ממצאיו פורסמו בכתב העת 'Clinical Nutrition', מטרת החוקרים הייתה לבדוק את השכיחות של תת תזונה ואת השכיחות של 'סיכון לתת תזונה' בקרב חולי COPD, וכן את ההשפעה הקלינית של תת תזונה על חולי COPD.

לצורך כך החוקרים ערכו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה, במסגרתה השתמשו במסדי הנתונים PubMed, Embase, Cochrane Library ו-Web of Science על מנת לאתר מאמרים המתארים את השכיחות של תת-תזונה ו/או סיכון לתת-תזונה בתקופה החל מינואר 2010 ועד לדצמבר 2021. הזכאות להכללה, חילוץ הנתונים והערכת האיכות של המאמרים שאוחזרו נערכו באופן בלתי תלוי על ידי שני סוקרים. לאחר מכן, החוקרים ערכו מטה-אנליזות על מנת לקבוע את השכיחות של תת-תזונה וסיכון לתת-תזונה, ואת ההשפעה הקלינית של תת-תזונה על חולים עם COPD. החוקרים ערכו מטא-רגרסיה ואנליזה של תתי-קבוצות על מנת לחקור את מקורות ההטרוגניות. נערכו השוואות בין אנשים עם וללא תת תזונה לפי התפקוד הריאתי, דרגת קוצר הנשימה, היכולת לבצע פעילות גופנית, והסיכון לתמותה.

במסגרת הסקירה זוהו בסך הכל 4,156 אזכורים, 101 היו טקסט מלא, ו-36 מחקרם מתוכם נכללו באנליזה. המספר הכולל של החולים שנכללו במטה-האנליזה היה 5,289. השכיחות של תת תזונה הייתה 30.0% (רווח בר-סמך של 95% 20.3 עד 40.6), בהשוואה לשכיחות של סיכון לתת-תזונה, אשר עמד על 50.0% (רווח בר-סמך של 95% 40.8 עד 59.2). שתי השכיחויות נקשרו עם אזוריות ועם כלי מדידה.

השכיחות של תת תזונה נקשרה עם שלב ה-COPD (התלקחות חריפה ויציבה). חולי COPD עם תת תזונה הראו forced expiratory volume 1 s% predicted נמוך יותר (הפרש ממוצע 7.19-, רווח בר-סמך של 95% 11.86- עד 2.52-), ציונים גבוהים יותר ב-modified Medical Research Council dyspnea scores (הפרש ממוצע 0.38; רווח בר-סמך של 95% 0.12 עד 0.64), סבילות נמוכה יותר לפעילות גופנית (הפרש ממוצע מתוקנן 0.29-, רווח בר-סמך של 95% 0.54- עד 0.05-), וסיכון גבוה יותר לתמותה (יחס הסיכונים 2.24, רווח בר-סמך של 95% 1.23-4.06) בהשוואה לחולי COPD ללא תת-תזונה.

לסיכום, מצבים של תת תזונה וסיכון לתת תזונה שכיחים יחסית בקרב חולי COPD. המצאות של תת תזונה משפיעה לרעה על תוצאים קליניים חשובים של חולי COPD.

מקור:

Deng M, Lu Y, Zhang Q, Bian Y, Zhou X, Hou G. Global prevalence of malnutrition in patients with chronic obstructive pulmonary disease: Systemic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2023 Apr 11;42(6):848-858. doi: 10.1016/j.clnu.2023.04.005. Epub ahead of print. PMID: 37084471.

נושאים קשורים:  מחקרים,  COPD,  תזונה,  תת-תזונה,  תפקודי ריאות
תגובות