אודות החברה הישראלית לתזונה קלינית

החברה הישראלית לתזונה קלינית וחבריה
החברה הישראלית לתזונה קלינית מאגדת רופאים מדיסציפלינות שונות: כירורגים, רופאי טיפול נמרץ, רופאי משפחה, גסטרואנטרולוגים, אנדוקרינולוגים ועוד, במקביל לבעלי מקצועות נוספים כגון דיאטניות, אחיות ורוקחים.

מטרות החברה הישראלית לתזונה קלינית

  • הגדלת המודעות לתזונה נכונה.
  • קידום הטיפול התזונתי.
  • פעילות ונקודות ציון החברה הישראלית לתזונה קלינית.
  • קידום לימודי התזונה בבתי הספר לרפואה.
  • קורסים ייעודיים בתזונה לרופאים — בסיסיים ומתקדמים.
  • פעילות בבתי החולים להטמעת איתור חולים בסיכון לתת–תזונה.
  • פעילות מחקרית ענפה, הן בסיסית והן קלינית.
  • קיום כנסים מקצועיים מדי שנה והשתתפות בכנסים מדעיים של חברות מקצועיות אחרות, כגון גסטרואנטרולוגיה וטיפול נמרץ.
  • חברות פעילה בחברה האירופית לתזונה קלינית.

תולדות החברה הישראלית לתזונה קלינית
ב-1985 התכנסו במרכז הרפואי פרופ' אשחר ז"ל מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי, דר רשף ז"ל מנהל מחלקת התזונה במשרד הבריאות ופרופ' נתן קאופמן מנהל המחלקה לתזונה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה ועמם מספר רופאים צעירים המתעניינים בתזונה קלינית, במטרה להקים אגודה שתעסוק בהיבטים הרפואיים של התזונה.

ב-1999 לאחר שמספר רופאים סיימו השתלמויות קליניות בתזונה קלינית במקומות שונים בצפון אמריקה, ננקטה היוזמה להקמת החברה במסגרת ההסתדרות הרפואית בישראל. חברה שהנה גוף שמאחד רופאים מתחומים שונים בעלי עניין משותף בנושא. הועדה בראשותו של פרופ' ישי לוי הציגה תכנית שאושרה על ידי האספה הכללית להתמחות בת שנתיים במטרה להיהפך מחברה לאיגוד המעניק התמחות על. חברי החברה מן המניין היו רופאי ילדים, פנימאים, כירורגים ואנשי טיפול נמרץ שעברו השתלמות בתזונה קלינית או שעיסוקם העיקרי היה בתזונה קלינית בארץ.

השנים הראשונות של החברה התמקדו בבניית מעמד לחברה בהסתדרות הרפואית, החברה ארגנה כנסים חצי שנתיים, יעצה להסתדרות הרפואית ולמספר איגודים בתחום התזונה בעיקר בבעיות הקשורות בהנחיות קליניות ובסל נושאים שהיו מוקדי פעילות של ההסתדרות הרפואית באותה עת. החברה מנתה כמה עשרות חברים מן המניין והקפידה להזמין לאירועים המדעיים רופאים וחוקרים ממקצועות נוספים. במקביל הוקמה היחידה הראשונה המתוקננת לתזונה קלינית בראשות פרופ' נחום וייסמן באיכילוב והוחל בהוראה של התזונה הקלינית במסגרת לימודי ההמשך של בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב. הקורס הדו שנתי אמור היה להיות בסיס ללימודי תואר שני ולהתמחות בתזונה קלינית. בשנים בהם הקורס הופעל התגבש צוות של רופאים נוספים שמתעניינים ומתעסקים בתזונה קלינית מבין בוגרי הקורס. צוות שהנו הלוז של חברי החברה היום.

במקביל נכנסה החברה לאיגוד האירופי לתזונה קלינית ומטבוליזם - ESPEN, הפעילות התבססה על פרופ' הרברט פרוינד ופרופ' גימון מהדסה שהיו בין מייסדי הארגון האירופי עוד במתכונתו כאיגוד להזנה אנטראלית ופארא אנטרלית. הפעילות ב-ESPEN התמקדה בעיקר במאמץ של פרופ' פייר זינגר להביא לארץ את כנס האיגוד ה-25 של ESPEN ב-2003, כשהוא בונה במקביל את מחלקתו לטיפול נמרץ בבילינסון כמרכז מחקר מטבולי ותזונתי.

בגלל האינתיפאדה התקיים הכנס של ESPEN ב-2003 בקאן שבצרפת כשהוא מאורגן על ידי החברה לתזונה קלינית של ישראל ונשיא הכנס הוא פרופ' זינגר.

הצלחת הכנס הקפיצה קפיצת מדרגה את החברה ופעילותה בארץ. המחקר התרחב, מאות רופאים עברו את הקורס לטיפול תזונתי TNT, הוקמה יחידה מתוקננת לתזונה קלינית ברמב"ם ויחידות נוספות קמות היום.

החזון של הקמת חברה של רופאים ממקצועו שונים העוסקים ומתעניינים בתזונה קלינית הוכיח את עצמו מעל ומעבר במשך העשור הראשון לקיום החברה כשתנופה זו הולכת ומתעצמת בעשור השני לקיום החברה.

פרופ' יצהל ברנר, מייסד החברה ויו"ר 1999-2004

פרופ' יצהל ברנר (יח"צ)

פרופ' יצהל ברנר (יח"צ)