חדשות

מחקר ישראלי: הגורמים שמעלים את הסיכון לפתח רעלת הריון

תוצאות מחקר של הקריה הרפואית רמב"ם והפקולטה לרפואה בטכניון: השמנה, צריכת מזון מעובד, שימוש תדיר בקרם הגנה ומגורים באזור כפרי הם בין הגורמים לסיכון לפתח רעלת הריון

בדיקת לחץ דם בהריון. אילוסטרציה

השמנה וצריכת מזון מעובד הם בין הגורמים שמעלים את הסיכון לפתח רעלת הריון, זאת לצד שימוש תדיר בקרם הגנה ומגורים באזור כפרי. כך עולה ממחקר חדש של הקריה הרפואית רמב"ם והפקולטה לרפואה בטכניון.

המחקר מצא ממצאים מעניינים ביחס לאזור המגורים, אורח חיים ותזונה שמשפיע על הסיכון לחלות ברעלת הריון. בין השאר עלה כי לנשים המתגוררות באזור כפרי פי 4.3 סיכויים לחלות ברעלת הריון בהשוואה לנשים המתגוררות באזור אורבני וכי סיכוייהן של נשים שצרכו יותר קטניות לפתח רעלת הריון פחתו ב-49% בהשוואה לנשים שתזונתן דלה בקטניות. הסיכוי לפתח רעלת הריון יורד ב-98%, ככל שנשים צרכו אוכל טבעי, לא מעובד. נשים שמדד מסת הגוף שלהן (BMI) עמד על יותר מ-30 הגדילו את סיכוייהן ללקות במחלה ב-95%.

רעלת הריון היא אחת המחלות המסוכנות ביותר לנשים הרות ולעובריהן, ומחייבת לעתים סיום מוקדם של ההריון ופגות ואף עלולה לסכן את חיי האם והעובר. המחקר, שנערך במהלך השנים 2019-2021, סקר את הרגלי התזונה של כ-600 נשים ובחן את הקשר בין התפתחותה של רעלת הריון להרגלי צריכת מזון שונים ואורחות חיים.

את המחקר הובילו הדוקטורנטית בפקולטה לרפואה של הטכניון, שני אבוטבול-ורד, המנחים ד"ר גילה רוזן, חוקרת ויועצת בתחום רפואה מונעת ופודטק, ד"ר עידו שולט, מנהל היחידה לרפואת האם והעובר במרכז הרפואי רמב"ם ועוזרת המחקר של המחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם, ד"ר כרמית שני לוי, בשיתוף עם חברת כרמל דיאגנוסטיקה.

מתוצאות המחקר עולה כי נשים המתגוררות באזור כפרי מגדילות את הסיכוי שלהן לפתח רעלת הריון בסבירות של פי 4.3 פעמים, בהשוואה לנשים המתגוררות באזור אורבני. על פי החוקרים, הסברה היא כי באזורים כפריים ישנה פחות נגישות למעקב וטיפול במהלך ההריון, וכך נשים המתגוררות באזורים הללו אינן מאובחנות בזמן. הסבר נוסף לממצאים הוא הסברה כי הדברה של גידולים חקלאיים באזורים כפריים ייתכן ותורמת לזיהום סביבתי, הגורם להתפתחות רעלת הריון בקרב אוכלוסיה זו.

ממצא מעניין נוסף העולה מתוצאות המחקר הוא הקשר בין המחלה לשימוש בקרם הגנה נגד השמש, שנמצא כמנבא משמעותי להתפתחות רעלת הריון. "שימוש בקרם הגנה באופן תדיר יותר הביא לסיכוי גדול יותר לפתח רעלת הריון", אומר ד"ר עידו שולט, מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ברמב"ם, בהתייחס לנתונים שעלו ממנו, ולפיהם נשים שהשתמשו באופן תמידי בקרם הגנה העלו את הסיכון לפתח רעלת הריון ב-77%. "ממצא זה ככל הנראה מתקשר לכך שבשימוש נרחב יותר בקרם הגנה, אנו חוסמים את ייצורו של ויטמין D בעור. חסר בויטמין D מקושר להתפתחות רעלת הריון", מסביר ד"ר שולט ומוסיף: "מומלץ לנשים להרות כשגופן מכיל מאגר ויטמין D, לדאוג לבדיקת סטטוס ויטמין D לפני הכניסה להריון ובהתאם לצרוך תוסף תזונה המכיל את הויטמין, שלו יתרונות רבים מבחינת התפתחות תקינה של ההריון והעובר".

באשר להרגלי תזונה נוספים המשמעותיים לסיכוי לפתח רעלת הריון, נמצאו במחקר שניים עיקריים: נשים שצרכו תוספי תזונה בהריון, סיכוייהן לפתח רעלת הריון פחתו ב-48%. תוספי התזונה המשמעותיים ביותר שנמצאו בהקשר הזה הם: מולטי-ויטמין וחומצה פולית.

"צריכת מולטי-ויטמין בהריון הפחיתה את הסיכוי לפתח רעלת הריון ב-56%, ואילו צריכת חומצה פולית במהלך ההריון הפחיתה את הסיכוי לפתח רעלת הריון ב-51%", מציינת שני אבוטבול-ורד, הדוקטורנטית שביצעה את המחקר.

"מדובר בבשורה טובה לנשים המתכננות הריון, כיוון שנהוג לקחת כחלק מתהליך ההכנה חומצה פולית על בסיס יומי, אם כי מסתמן שרצוי להקפיד ולהמשיך ליטול חומצה פולית גם במהלך כל ההריון".

"באשר למולטי-ויטמינים, העניין קצת יותר מורכב", מסבירה ד"ר רוזן, לשעבר מנהלת המחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם ואחת מיוזמות המחקר, "נשים בהריון נוטלות אותם על פי המלצות פופולריות, ולא תמיד בהתאם למה שנחוץ להן. מאוד מומלץ להתייעץ עם דיאטנ/ית או רופאי נשים העוסקים במיילדות".

אולם, הממצא המעניין יותר התמקד במוצר שקיים במזווה של כל בית ישראלי: "מצאנו שנשים שצרכו יותר קטניות בתזונתן הפחיתו את הסיכון שלהן לפתח רעלת הריון ב-49%", מציינת ד"ר רוזן, "מדובר במוצר שאנו ממליצים בחום לשלב באופן תכוף בתזונה היומיומית, בזכות יתרונותיו הרבים".

בהתייחס לקבוצות סיכון או קריטריונים לסברה גבוהה יותר לפתח רעלת הריון, המחקר מצא כי נשים הסובלות מעודף משקל (overweight), סיכוייהן לפתח רעלת הריון גדלו ב-24%, ואילו בקרב נשים עם השמנה (obesity עם מדדי BMI מעל 30), הסיכויים לפתח רעלת הריון גדלו ב-95%.

בנוסף, נמצא כי הסיכוי לפתח רעלת הריון יורד ב-98%, ככל שנשים צרכו אוכל טבעי, לא מעובד. "שילוב מוגבר של חומצות שומן טראנס בתפריט התזונתי, למשל, העלה את הסיכוי לפתח רעלת הריון ב-4%", מדגישה ד"ר רוזן.

ממצא חדש שנמצא במחקר הראה כי עלייה בצריכת מאכלים המכילים את חומצת האמינו טריפטופן מגדילה את הסיכוי לפתח רעלת הריון.  לדברי החוקרים, ההמלצה לא לצרוך תוספים של טריפטופאן בהריון אשר יכולים להעלות לחץ דם היא מוכרת, אך הממצא לגבי המזון חדשני ואין עדיין המלצות לגבי הפחתת מוצרי מזון עשירים בטריפטופאן שכן הם חשובים מאוד לאספקת חלבון איכותי וסידן בהריון. הנושא צפוי להיבדק במסגרת מחקר המשך.

"הריון תקין ובריא הוא משמעותי לבריאות העובר, אך גם להמשך חייו לאחר הלידה", מסכמת ד"ר רוזן, "תשעת חודשי ההריון הם חלון הזדמנויות להתפתחות של פרופיל בריאותי לכל מהלך החיים הבוגרים, והוא נקבע במידה רבה משמירה על תזונה נכונה ואימוץ אורח חיים בריא. ממצאי המחקר בהחלט מחזקים את הקשר הזה".

נושאים קשורים:  רעלת הריון,  רמב"ם,  חדשות,  אורחות חיים,  ד"ר גילה רוזן,  ד"ר עידו שולט,  ד"ר כרמית שני לוי,  מחקרים,  הטכניון,  תזונה,  הריון
תגובות
אנונימי/ת
01.06.2023, 07:12

האם בנושא ההשמנה תיתכן גם אבחנה מאוחרת? )פחות תשומת לב לבצקות ול"ד גבוהים בשל הקישור לעודף המשקל?)

אנונימי/ת
01.06.2023, 07:14

בהקשר לתזונה האם נבדקו רכיבי תזונה נוספים? פעילות גופנית? תקנון לגיל?

ממצאים מעניינים. בסיכום שפורסם כאן אין התייחסות לוולדנות של היולדות של היולדות. הרי ידוע שרעלת הריון שכיח 2-3 פעמים יותר בהריון ראשון. בנוסף, יש השפעה של בן זוג.