מחקרים

צריכת פירות והסיכון לסוכרת מסוג 2 - תובנות ממחקר קוריאני

במחקר עוקבה פרוספקטיבי אורכי, התגלה כי צריכת פירות מסוימים, במיוחד ענבים ובננות, קשורה לסיכון נמוך יותר לפתח סוכרת מסוג 2

קניית פירות, מישוש, תפוחים (צילומים: אילוסטרציה)

במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Korean Journal of Family Medicine, החוקרים שאפו לבחון את הקשר בין צריכת פירות שונים לבין שכיחות סוכרת מסוג 2 בקרב גברים ונשים קוריאנים בגילאי 40-69, תוך שימוש בנתונים ממחקר הגנום והאפידמיולוגיה הקוריאני.

המחקר כלל מעקב אחר הרגלי צריכת 12 סוגי פירות של המשתתפים באמצעות שאלוני תדירות מזון, סיווג הפירות על סמך האינדקסים הגליקמיים והעומס הגליקמי שלהם. לא נכללו אנשים עם צריכת קלוריות קיצונית או מצבים בריאותיים קיימים כמו סוכרת מסוג 2, מחלות כליות או כבד כרוניות, ואלה שעברו טיפול בסרטן. הופעה של סוכרת מסוג 2 בקבוצה נקבעה באמצעות דיווחים עצמיים, המוגלובין מסוכרר (HbA1c) ורמות גלוקוז בדם בצום, במהלך תקופת מעקב של 283,033.8 שנות אדם.

מתוצאות המחקר עלו 2,549 מקרים חדשים של סוכרת מסוג 2. לאחר התאמה לגורמי סיכון אישיים, אורח חיים והרגלי תזונה שונים, נמצא כי הסיכון הכולל לסוכרת מסוג 2 לא ירד באופן מובהק עם כל מנה שבועית נוספת של פירות שלמים (יחס סיכון 1.02, רווח בר סמך 95%, 0.99-01.06, p value = 0.2). עם זאת, כאשר מסתכלים על פירות בודדים, בננות וענבים בלטו בהשפעות המגן שלהם. באופן ספציפי, כל מנה שבועית של בננות הפחיתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 ב-6% (יחס סיכון 0.94, רווח בר סמך 95%, 0.88-1.0095%, p value=0.039) וענבים ב-10% (יחס סיכון מצטבר 0.90, רווח בר סמך 95%, 0.84-0.96, P value <0.001).

החוקרים סיכמו כי אמנם צריכת הפירות הכוללת לא הייתה קשורה לירידה בסיכון לסוכרת מסוג 2, אך פירות ספציפיים כמו ענבים הפחיתו באופן מובהק את הסיכון, מה שמדגיש את החשיבות של בחירות תזונתיות במניעת סוכרת.

מקור:

Yu H, Lee CM, Oh SW. Fruits and the Risk of Type 2 Diabetes: The Korean Genome and Epidemiology Study Cohort. Korean J Fam Med. 2024 Jan;45(1):44-50. doi: 10.4082/kjfm.23.0201. Epub 2023 Nov 23. PMID: 37993763; PMCID: PMC10822724.

נושאים קשורים:  מחקרים,  סוכרת סוג 2,  צריכת פירות,  אינדקס גליקמי,  תזונה
תגובות