נטול גלוטן

האיכות התזונתית של מוצרים נטולי גלוטן עבור ילדים

מוצרים נטולי גלוטן המיועדים לילדים היו בעלי רמה נמוכה יותר של נתרן, שומן ושומן רווי אך הם הכילו פחות חלבון וכן אחוז דומה של קלוריות מסוכר בהשוואה למוצרים המיועדים לילדים ללא סימון נטול-גלוטן

20.08.2018, 11:12
לחם ללא גלוטן (צילום: אילוסטרציה)
לחם ללא גלוטן (צילום: אילוסטרציה)

מטרת מחקר זה הייתה לבחון את האיכות התזונתית של מוצרים נטולי גלוטן המשווקים במיוחד עבור ילדים.

כל מוצרי המזון המיועדים לילדים נרכשו משתי רשתות מזון בקלגרי, אלברטה, קנדה. תוך שימוש במודל Pan American Health Organization Nutrient Profile האיכות התזונתית של מוצרים עם סימון ללא גלוטן הושוותה לאלו ללא סימון זה. אנליזה שניונית השוותה את פרופיל הנוטריינטים של מוצרים ללא גלוטן המיועדים לילדים למוצרים המקבילים.

בסך הכל, מוצרים נטולי גלוטן המיועדים לילדים היו בעלי רמה נמוכה יותר של נתרן, שומן ושומן רווי אך הם הכילו פחות חלבון וכן אחוז דומה של קלוריות מסוכר בהשוואה למוצרים המיועדים לילדים ללא סימון נטול-גלוטן. לפי הקריטריונים של Pan American Health Organization Nutrient Profile, הן מוצרים נטולי גלוטן והן מוצרים "רגילים" המיועדים לילדים יכולים להיות מסווגים כבעלי איכות תזונתית נמוכה (88% לעומת 97%; p<0.001) כאשר בוצעה אנליזה להשוואת המוצרים המקבילים ללא גלוטן, בשניהם הייתה רמה גבוהה של סוכר (79% לעומת 81%; p<0.001).

מזונות ללא גלוטן המיועדים לילדים אינם עדיפים מבחינה תזונתית על מזונות רגילים המיועדים לילדים וכן עשויים להכיל יותר סוכר. הילת הבריאות המלווה לעיתים את הסימון "נטול גלוטן" אינה מובטחת, והורים המחליפים למוצרי נטולי גלוטן במקום המוצרים המקבילים, בהנחה שמוצרים נטולי גלוטן הינם בריאים יותר, פועלים באופן שגוי. הורים לילדים עם אי סבילות לגלוטן ו/או רגישות, וכן גם הורים הרוכשים מוצרים נטולי גלוטן מסיבות בריאותיות, צריכים להעריך בזהירות את התוויות בעת הרכישה.

מקור: 

Elliott, C. et al. (2018) pediatrics 142(2)

נושאים קשורים:  נטול גלוטן,  מזונות לילדים,  סוכר,  איכות תזונתית,  אי סבילות לגלוטן,  מחקרים
תגובות