המועצה הלאומית לביטחון תזונתי קוראת לקהילה הבינלאומית, לממשלה ולארגוני זכויות האדם להתערב ולהפעיל את כל האמצעים הנדרשים על מנת להבטיח את שחרורם המיידי של החטופים או לכל הפחות לפעולה הומניטרית מיידית שתוביל להבטחת הביטחון התזונתי, בהתאם לדרישות התזונתיות ולמצבם הרפואי.
עוד בעניין דומה
אתמול (ג') פרסמה המועצה, גוף סטטוטורי הפועל מטעם חוק ומייעץ לשר בנושא מדיניות לאומית להבטחת הביטחון התזונתי לתושבים, גילוי דעת בנושא: "חבריה ונציגיה של המועצה מביעים דאגה רבה אודות מצבם של 120 החטופים והחטופות אשר שבויים 290 ימים בעזה. מעדויות המצטברות עם חזרתם של חלק מהחטופים וכן לאחר בדיקות רפואיות מקיפות, עולה כי מצבם התזונתי והבריאותי חמור, מוביל לסיבוכים בלתי הפיכים ואף לסכנת חיים מידית", כתבו.
גילוי הדעת, שפורסם בעברית ובאנגלית, מפרט את מה שעלה מעדויות החטופים השבים, הכוללות רעב, הזנחה, חוסר ברכיבי תזונה חיוניים, חוסר נגישות למים, אספקה תזונתית מוגבלת, ואף העדר מזון מוחלט. "המשמעות הפיזיולוגית של הרכב תזונתי לקוי והרעבה לאורך זמן היא חוסר סיפוק צורכי הגוף הבסיסיים, המוביל לדלדול רקמות הגוף, רקמת השומן ורקמת השריר ולפגיעה בתפקוד המערכות השונות ובפרט במערכת החיסון. כמו גם, פגיעה בתפקוד הקוגניטיבי ובמצבם הנפשי. השפעות אלו מובילות לנזק בריאותי חמור ובלתי הפיך ולעתים אף למוות", נכתב.
הכותבים מציינים כי החטופים שנשארו בחיים, גברים ונשים, כולל נשים בגיל הפוריות, הם קבוצה מגוונת מגילאי שנה ועד 86 שנים, עם צרכים רפואיים ותזונתיים שונים, אשר היו מאובחנים טרם החטיפה וכוללים בין היתר מחלות רקע, אסטמה, מחלות מעי דלקתיות, אוסטאופורוזיס, אפילפסיה, אלרגיה ורגישות למזון, כדוגמת צליאק ולקטוז.
הכותבים מתייחסים גם לפצועים: "במהלך החטיפה ולאחריה נזקקו החטופים לטיפול רפואי, תרופתי ותזונתי הולם עקב צורות קיצוניות של אלימות, עינויים ופציעות שונות, אשר רובן מתועדות ולא טופלו באופן הולם".
הם מזכירים כי מדובר בזכויות יסוד שנרמסות. "שמירה על הביטחון התזונתי היא זכותו הבסיסית של כל אדם. ביטחון תזונתי נאות כולל את האפשרות של כל אדם לצרוך מזון באופן סדיר, רציף ושוטף, הכולל את כל רכיבי התזונה הנדרשים להתפתחות תקינה ולבריאותו. מניעת אספקה, חוסר פיקוח, מניעת ביקורים הומניטריים בידי הצלב האדום, ופגיעה בצריכת המזון כפי שצוינה לעיל ולאורך זמן, לא רק שמהווה עינוי מתמשך, אלא שקיימת בכך סכנת חיים ממשית של חסרי ישע וחפים מפשע, הפסול לפי כל אמות מידה הומניטריות".
פרופ' חגי לוין, מנהל מערך הרפואה של מטה החטופים, הוסיף ואמר הבוקר (ד'): "מצטברות עדויות למצבם הרפואי והתזונתי הקשה של אלה שחזרו משבי חמאס. ההרכב התזונתי של רבע פיתה וכף גבינה ליום מוערך כ-80 קלוריות ו-3.8 גרם חלבון, המספקים פחות מ-10% מהדרישות הממוצעות לקיום. חלק מהחטופים סבלו מפגיעות קשות הקשורות להרעבה וחוסרים תזונתיים עד כדי הרעבה קיצונית שהובילה לדלקת בלבלב. כל יום במצב התזונתי המתדלדל לאורך 291 יום מהווה סכנת חיים מיידית".