מחקר עוקבה רחב היקף שפורסם לאחרונה בכתב העת JAMA Network מטיל ספק ביעילות נטילה יומית של מולטי ויטמינים להארכת תוחלת חיים. החוקרים מצאו כי נטילת יומית של מולטי ויטמינים אינה מסייעת למשך חיים ארוך יותר אלא שהיא אף עלולה להגביר את הסיכון למוות מוקדם.
עוד בעניין דומה
בכתבה על המחקר באתר ה-Guardian מהשבוע האחרון נכתב כי למרות הפופולריות של מולטי ויטמינים, החוקרים הטילו ספק ביתרונות הבריאותיים ואף הזהירו שהתוספים עלולים להזיק. בעוד שמקורות מזון טבעיים של בטא-קרוטן מגנים מפני סרטן למשל, תוספי בטא-קרוטן עלולים להעלות את הסיכון לסרטן ריאות ומחלות לב. ברזל, שמתווסף למולטי ויטמינים רבים, עלול להוביל לעומס ברזל ולהעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת ודמנציה.
אחד מכל שלושה מבוגרים בארה"ב משתמש במולטי ויטמינים במטרה עיקרית למנוע מחלות. בשנת 2022, כוח המשימה של שירותי המניעה של ארה"ב סקר נתונים על תוספת מולטי ויטמינים ותמותה מניסויים קליניים אקראיים, אך לא מצא ראיות מספיקות לקביעת יתרונות או נזקים.
מטרת המחקר הנוכחי היתה להעריך את הקשר בין שימוש במולטי ויטמינים לבין סיכון לתמותה, תוך התחשבות בגורמים כמו אורח חיים בריא וסיבתיות הפוכה, שבה אנשים במצב בריאותי ירוד מתחילים להשתמש במולטי ויטמינים.
המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים מהמכון הלאומי לסרטן במרילנד, ארה"ב, ניתח נתונים בריאותיים משלושה מחקרי עוקבה פרוספקטיביים (תקופת מעקב של עד 27 שנים) בארה"ב, ובסך הכל 390,124 מבוגרים אמריקאים, גיל חציוני 61.5 שנים, ללא היסטוריה של סרטן וללא מחלות כרוניות משמעותיות, 49.3% נשים, 40.9% מעולם לא עישנו ו-40.3% היו בעלי השכלה אקדמית.
החוקרים מצאו כי מבין כ-390 אלף האנשים שנסקרו, אירעו 164,762 מקרי מוות במהלך המעקב וביניהם סיכון גבוה יותר לתמותה ב-4% בקרב נוטלי מולטי ויטמין בשנים הראשונות של המעקב. לדברי החוקרים, הסיכון הגבוה יותר למוות עשוי לשקף את הנזקים הפוטנציאליים של מולטי ויטמינים או מגמה של אנשים להתחיל ליטול אותם כאשר כבר פיתחו מחלה שהובילה לתמותה.
חשוב לציין כי המחקר לא בדק את השפעות של ויטמינים בודדים או תוספים ספציפיים, אלא התמקד במולטי ויטמינים. כמו כן, המחקר לא שלל יתרונות פוטנציאליים אחרים של מולטי ויטמינים שאינם קשורים ישירות לתמותה.