מחקרים

תזונה דלת-שומן עשויה להקל על עייפות בטרשת נפוצה

חולי טרשת נפוצה אשר צרכו תזונה דלת-שומן למשך 12 שבועות חוו שיפור בעייפות בהשוואה לקבוצת הביקורת אשר המשיכו בתזונתם הרגילה

תזונה ים תיכונית ירוקה, סלט ירוק. אילוסטרציה

עייפות עלולה להיות תסמין מגביל בחולי טרשת נפוצה (MS), ונכון להיום חסרות אפשרויות טיפוליות יעילות למצב זה. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Multiple Sclerosis Journal' מטרת החוקרים הייתה לקבוע האם צריכת תזונה דלת שומן משפרת את העייפות באנשים עם טרשת נפוצה (PwMS).

לצורך כך, החוקרים ערכו ניסוי אקראי מבוקר (RCT) למשך 16 שבועות במסגרתו הקצו PwMS לצריכת תזונה דלת שומן (קבוצה פעילה, סך קלוריות השומן היומיות לא עולה על 20%) או לרשימת המתנה (קבוצת ביקורת). הנבדקים עברו איסוף של נתוני התזונה הבסיסיים במשך שבועיים (רישום התזונה ל-24 שעות לפי הזיכרון, 24HDR), ולאחר מכן עברו הקצאה אקראית.

הקבוצה הפעילה קיבלה ייעוץ תזונתי במשך שבועיים ועברה התערבות בצורת תזונה דלת שומן למשך 12 שבועות. החוקרים אספו סט אחד של שלושה 24HDRs בבסיס המחקר ובשבוע 16. בנוסף, נערך שאלון לתדירות המזון (FFQ: food frequency questionnaire) ו-Modified Fatigue Impact Scale (MFIS) כל 4 שבועות. קבוצת הביקורת המשיכה בתזונה מלפני המחקר וקיבלה הדרכה תזונתית במהלך תקופת המחקר.

במסגרת המחקר השתתפו בסך הכל 39 PwMS (20 - פעילים; 19 - ביקורת). הקבוצה הפעילה הפחיתה את צריכת הקלוריות היומית שלה ב-11% (רווח בר-סמך של 95% −18.5%, −3.0%) ואת ממוצע ה-MFIS ב- 4.0 (רווח בר-סמך של 95%, -12.0, 4.0) בהשוואה לקבוצת הביקורת (לפי ההקצאה). אנליזת רגישות חיזקה את הקשר עם הפרש MFIS ממוצע של 13.9- (רווח בר-סמך של 95%, -20.7, -7.2).

לסיכום, ממצאי החוקרים מדגימים כי התערבות בדוגמת תזונה דלת שומן הובילה להפחתה מובהקת של העייפות ב-PwMS.

מקור:

Chase E, Chen V, Martin K, et al. A low-fat diet improves fatigue in multiple sclerosis: Results from a randomized controlled trial. Multiple Sclerosis Journal. 2023;29(13):1659-1675. doi:10.1177/13524585231208330

נושאים קשורים:  מחקרים,  עייפות,  תזונה דלת שומן,  טרשת נפוצה
תגובות