במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Ophthalmology ביקשו החוקרים לבחון האם שינוי תזונתי (dietary modification – DM) משפיעה על ההיארעות של גלאוקומה פתוחת- זווית ראשונית (primary open-angle glaucoma – POAG).
עוד בעניין דומה
מחקר זה הינו ניתוח משני של מחקר התערבותי אקראי Women’s Health Initiative Dietary-Modification Trial, אשר כלל סך של 45,203 נשים ממאגר דרישות תשלום של Medicare. הנשים הוקצו באופן אקראי ל-DM (דיאטה דלת שומן, עם צריכה גבוה של ירקות, פירות ודגנים, N=9,340) או להמשך התזונה שלהם ללא שינויים (קבוצת ביקורת, N=13,877). התוצא העיקרי של מחקר זה היה התפתחות POAG. ניתוח הנתונים התבסס על מודל של הכוונה לטפל, עם מעקב עד לסיום הכיסוי הביטוחי (Medicare), מוות, או ה-31/12/2018, הראשון מבינהם. נתונים בדבר תזונה הוערכו על בסיס שאלונים. ניתוח הנתונים הסופי כלל סך של 23,217 נבדקות (גיל ממוצע: 64.4 ± 5.8 שנים).
תוצאות המחקר הדגימו כי ההיארעות הכללית ל-POAG עמדה על 11.1\1000 נשים\שנה (מעקב ממוצע : 11.6 ± 7.4 שנים, משך DM ממוצע: 5.2 ± 3.2 שנים). לא נמצא יתרון כולל ל-DM בהורדת היארעות POAG (יחס סיכונים: 1.04, רווח בר-סמך 95%: 0.96-1.12), זאת ללא שינוי גם לאחר תת-חלוקה לפי מוצא וגיל (P=0.08 ו-P=0.24, בהתאמה). בניתוח מתקדם, הנבדקות רובדו לפי צריכת נוטריאנטים ואוכל במצב הבסיס וחולקו לרבעונים. נמצא, כי לנבדקות מקבוצת DM ומהרבעון התחתון של אחוז הקלוריות המתקבלות מצריכת שומן (33.8 ומטה), סיכון מוגבר ל-POAG (יחס סיכונים: 1.22, רווח בר-סמך 95%: 1.05-1.41, P=0.007).
מתוצאות מחקר זה עולה כי בקבוצת השינוי התזונתי, נבדקות הרבעון התחתון של אחוז הקלוריות המתקבלות מצריכת שומן במצב הבסיס, הינן עם סיכון מוגבר להיארעות OAG ללא תלות בגיל או מוצא.
מקור: