במחקר אשר ממצאיו פורסמו בכתב העת 'Rheumatology', מטרת החוקרים הייתה לקבוע את השפעתה של תוכנית רב-מקצועית ממוקדת לאורח החיים בחולי RA עם פעילות מחלה נמוכה-בינונית.
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים במחקר "Plants for Joints"י(PFJ) ערכו ניסוי אקראי ומבוקר, assessor-blind, עם זרוע מקבילה. במסגרת המחקר הוקצו חולי RA עם 28-joint DASי(DAS28) ≥2.6 ו-≤5.1 לקבוצת ה-PFJ או הביקורת. קבוצת ה-PFJ עקבה אחר תוכנית אורח חיים למשך 16 שבועות המבוססת על תזונה מבוססת מזון מלא מהצומח, פעילות גופנית וניהול מתחים. קבוצת הביקורת קיבלה טיפול רגיל. הטיפול התרופתי נשמר באופן יציב 3 חודשים טרם הניסוי ובמהלכו, במידת האפשר.
השערת החוקרים הייתה כי ה-PFJ יוריד את פעילות המחלה (DAS28). התוצאים השניוניים כללו מדדים אנתרופומטריים, מטבוליים ונתונים בדיווח המטופלים. בניתוח לפי ההקצאה (intention-to-treat analysis) עם מודל מעורב ליניארי מתוקנן לערכי תחילת המחקר שימש לניתוח ההבדלים בין קבוצות.
במסגרת המחקר נערכה הקצאה אקראית על 83 מטופלים בסך הכל, כאשר 77 מתוכם השלימו את המחקר. הרכב המשתתפים כלל 92% נשים, והגיל הממוצע (סטיית תקן) היה 55 (12) שנים, ערך ה-BMI הממוצע היה 26 (4) קילוגרם/מטר רבוע, והערך הממוצע של ה-DAS28 היה 3.8 (0.7). לאחר 16 שבועות קבוצת ה-PFJ התאפיינה עם שיפור ממוצע של 0.9 נקודות במדד ה-DAS28 לעומת קבוצת הביקורת (רווח בר-סמך של 95% P < 0.0001; 0.4, 1.3). התערבות ה-PFJ הובילה לירידה גדולה יותר במשקל הגוף (הפרש 3.9- קילוגרמים), מסת השומן (2.8- קילוגרמים), היקף המותניים (3- סנטימטרים), ה-HbA1c (1.3- מילימול/מול) והליפופרוטאינים בצפיפות נמוכה (0.32- מילימול/ליטר). עם זאת, לא נצפה שינוי במדדי התוצא שדווחו על ידי המטופלים, בלחץ הדם, ובערכי הגלוקוז והשומנים האחרים.
לסיכום, בחולי RA עם פעילות מחלה נמוכה-בינונית, התוכנית הרב-מקצועית PFJ אשר מתמקדת באורח חיים ומשכה 16 שבועות הובילה להפחתה מובהקת בפעילות המחלה, וזאת נוסף לשיפור המצב המטבולי.
מקור: