בפגישת הנהלה ראשונה שקיים אתמול (א') במשרדו שר האוצר החדש, בצלאל סמוטריץ', הנחה השר סמוטריץ׳ להכין במהירות האפשרית לימים הקרובים צווים לביטול המס על הכלים החד פעמיים וביטול המס על המשקאות הממותקים.
עוד בעניין דומה
איגוד רופאי בריאות הציבור ויו"ר המועצה הלאומית לסוכרת, פרופ' איתמר רז, פרסמו גינויים חריפים להחלטה לבטל את המס ללא דיון.
בגילוי דעת שמסר איגוד רופאי הציבור נאמר: "ההחלטה של שר האוצר הנכנס היא החלטה אומללה, מצערת ועיוורת. משקאות מתוקים גורמים לסוכרת שהיא הסיבה מספר אחת לעיוורון ולפגיעה כלייתית עד לצורך בשימוש בדיאליזה, לכריתות גפיים, למחלות קשות ולתמותה של ישראלים רבים ולכן מוצדק למסותם, כפי שמקובל בעולם.
"כלי המיסוי לא נועד להכביד על האוכלוסיה אלא להפך, לסייע לה להיות בריאה יותר. לא לחינם התורה נמשלה למים חיים, ולא למשקאות מזיקים. משמעות ההחלטה שיותר ישראלים יסבלו מעיוורון, שבץ מוחי, אי ספיקת כליות ואירועים לבביים עקב סוכרת והשמנה".
באיגוד רופאי בריאות הציבור ציינו: "ההחלטה התקבלה ללא בחינת ההשלכות על הציבור וללא דיון עם אנשי המקצוע במשרדי האוצר והבריאות. שר אוצר שקול ואחראי ידאג לכנס ישיבה עם הדרג המקצועי במשרדי האוצר והבריאות כדי לדון בנושא טרם קבלת החלטה שתפגע בכלל האוכלוסיה בישראל".
איגוד רופאי בריאות הציבור תקף גם את תעשיית המשקאות הממותקים ואמר כי "מצער שיש מי שהאמין לכזבי התעשיה כאילו המס נועד לפגוע באוכלוסיה החרדית ואינו יעיל, כאשר נתוני משרדי האוצר והבריאות הצביעו כי המס הוביל לירידה בצריכה ולתועלת לישראלים, כולל האוכלוסיה החרדית".
על פי נתוני משרד האוצר, המס על משקאות ממותקים הוביל לירידה בצריכה של 17% במשקאות עתירי סוכר בקטגוריית המס הגבוהה, ולירידה חדה אף יותר של 25% במגזר החרדי. זאת למרות עלייה כמעט כדי פי שלושה בפרסום המודעות של היצרנים (בין 2020 ל-2022) דווקא לעידוד החברה החרדית להמשיך לצרוך משקאות עתירי סוכר.
פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת ומנהל המרכז הרפואי DMC לטיפול בסוכרת, תקף גם הוא את ההחלטה: "מדובר בפגיעה קשה ובכייה לדורות, משקאות ממותקים הם גורם מרכזי להתפתחות השמנה, שהיא גורם מרכזי להתפתחות סוכרת. משקאות תוססים ומתוקים מעלים את הסיכון להתמכרות למתוק והימנעות מהם היא קריטית לאימוץ אורח חיים בריא ומאוזן וחשוב מאוד להנחיל זאת מגיל צעיר".
עוד אמר רז: "ההחלטה הזו היא צעד אחורה בטיפוח אורח חיים בריא וחברה בריאה כאשר בישראל ישנם כ-600 אלף סוכרתיים ועוד כ-600 אלף טרום סוכרתיים והיא נמצאת במקום הראשון בעולם במדד ההשמנה. הצרכנים העיקריים של משקאות מתוקים הן השכבות הסוציואקונומיות החלשות, הסובלות העיקריות מסוכרת והשמנה. מדובר במגיפה שפוגעת בצעירים וגורמת לאסון כלכלי, חברתי ורפואי".
בטקס חילופי שרים שנערך אתמול ב