משרד הבריאות פרסם אמש (א') את ממצאי סיכום וניתוח תוצאות ניטור חומרי הדברה בישראל, בעיקר בפירות ובירקות טריים, בשנים 2019-2020. על פי הממצאים, אחוז הדוגמאות החריגות שזוהו בניטור, כ-19%, גבוה ועולה על ממצאי השנים הקודמות, מתוכם כ-16% חריגות משמעותיות.
עוד בעניין דומה
שירות מזון ארצי במשרד הבריאות מבצע ניטור שוטף של מזון ובעיקר פירות וירקות טריים הנדגמים בשווקים, לזיהוי וכימות שאריות חומרי הדברה. הניטור מבוסס על תכנית דיגום שנתית בפריסה ארצית במטרה לקבל תמונה מהימנה על שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות המרכיבים את סל המזון הישראלי.
בשנים 2019-2020 נדגמו כ-2,270 דוגמאות של פירות וירקות מכ-138 סוגים שונים. כאמור, זוהו בניטור כ-19% חריגות, מתוכם כ-16% חריגות משמעותיות. כ-49% מהממצאים החריגים הם עקב שימוש בחומר הדברה אסור באותו גידול.
בכ-13% מהדוגמאות נמצאו שאריות (לאו דווקא חריגות) של שישה חומרי הדברה שונים או יותר. ממצאים אלה נמצאו במגוון רחב של גידולים, כולל פירות הנצרכים רבות על ידי ילדים (ענבים, אגס, תות שדה, נקטרינה ועוד), בגידולים הנצרכים רבות על ידי כלל האוכלוסיה (עגבניה, מלפפון, פלפל, ועוד) וכן במגוון רחב של צמחי תבלין.
ברשימת 20 הגידולים בהם נמצאו אחוזי חריגות גבוהים, נמצאים ירקות עליים ועשבי תיבול, אך נכללים בה גם גידולים המהווים חלק משמעותי מסל הצריכה הישראלי כדוגמת מלפפון, פלפל, אגס ועגבניה.
השוואת הממצאים של השנים האחרונות מעלה כי החל משנת 2016 חלה מגמה של עלייה באחוז החריגות (7% ב-2016, כ-13% ב-2017-2018, כ-19% ב-2019-2020). זאת במקביל לירידה באחוז התוצרת שבה לא נמצאו שאריות חומרי הדברה (47.2% ב-2016, 36.7% ב-2017-2018, 33.1% ב-2019-2020).
בדו"ח הסיכום של שירות מזון ארצי במשרד הבריאות צוין כי החריגות הרבות ביחס לרמת השאריות המותרות, החריגות בשל שימוש בחומרים אסורים לגידול וכן מגמת העלייה ביחס לשנים קודמות, מעידות על שימוש נרחב מהרצוי בחומרי הדברה לחקלאות בישראל. משרד הבריאות אמנם מבצע דיגום שוטף בשווקים בכל הארץ ואולם, נדרשת חשיבה על רגולציה הדוקה ואפקטיבית יותר וכן נדרשים פיקוח, בקרה ואכיפה הדוקים הרבה יותר ברמת השדה כדי לצמצם את חשיפת הציבור בישראל לשאריות חומרי הדברה ממזון.
היתרונות הבריאותיים של צריכת פירות וירקות הם משמעותיים. משרד הבריאות ממליץ לצרוך פירות וירקות מגוונים, כחלק מדיאטה בריאה ומאוזנת. דיאטה עשירה בפירות, ירקות ואגוזים נבחנה ונמצאה על ידי מגוון ארגונים בינלאומיים, כולל ארגון הבריאות העולמי, כדיאטה הבריאה ביותר, מה שמצריך בייתר שאת רגולציה קפדנית על חומרי הדברה.