מחקר שבוצע באחרונה באחת מקפטריות האוניברסיטה העברית בירושלים ושבו נבחנו העדפות המזון של הסטודנטים חשף ממצאים מדאיגים על הרגלי התזונה של סטודנטים רבים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ומציע גם דרך לתיקון המצב. המחקר פורסם בחודש שעבר ב-Journal of Attention Disorders.
עוד בעניין דומה
במחקר לקחו חלק 203 סטודנטים ישראלים שסעדו באופן קבוע באחת הקפטריות בקמפוס. הם נשאלו מה הם אכלו מדי יום במשך שמונה ימים. כן נתבקשו לציין אם הם סובלים מ-ADHD (הפרעת קשב וריכוז). 85 מהם ציינו שהם סובלים מההפרעה.
ממצאי המחקר הראו כי רוב מי שציין שהוא סובל מ-ADHD קנה מזונות פחות בריאים. תוצאות הפוכות נמצאו אצל קבוצת הסטודנטים ללא הפרעת קשב וריכוז. התוצאה: 73% מהסטודנטים עם ADHD בחרו במזון הפחות בריא, לעומת 25% בלבד בקבוצת הביקורת.
בשלב הבא במחקר הזה נבדקה השפעת הפרסום על שתי הקבוצות לאורך זמן. בשלב הזה נטלו חלק 427 סטודנטים - 193 מהם (45%) עם ADHD.
במשך שמונה ימים פורסם בקפטריה כריך בריא (ביצה) ובמשך שמונה ימים נוספים פורסם כריך שאינו בריא (גבינת שמנת). הפרסום נעשה באמצעות שלט שהוצב במקום נוח לקריאה ובגובה העיניים, כך שהבליט את האטרקטיביות של הכריכים.
תוצאות המחקר חשפו כי בעלי הפרעת קשב וריכוז הושפעו בצורה משמעותית מהפרסום ורכשו את הכריכים הבריאים, לעומת הסטודנטים שלא סובלים מהפרעת קשב וריכוז. למעשה, אחוז המזונות הבריאים שאותו צרכו בעלי הפרעת קשב וריכוז עלה פי שניים בימים שבהם פורסם הכריך הבריא (בהשוואה לימים שבהם לא פורסם). פרסום מאכלים בריאים, לפיכך, דווקא לבעלי הפרעה שכזו, מגביר אצלם את הרצון לצרוך אותם.
המחקר נוהל על ידי ד"ר שירלי הרשקו, מומחית ללקויות למידה ומנהלת המרכז לאבחון ותמיכה בסטודנט בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית, ד"ר יהודה פולק מהחוג לחינוך, פרופ' עדינה מאיר מבית הספר לריפוי בעיסוק, ד"ר אנה ארוניס ופרופ' איל ארט מהפקולטה לחקלאות וכן יחד עם פרופ' סמואל קורטז מאוניברסיטת סאות'המפטון באנגליה.
צוות המחקר בראשות ד"ר הרשקו העוסק בתזונת סטודנטים עם הפרעת קשב וריכוז פרסם בנובמבר 2018 ב-The Journal of Nervous and Mental Disease מחקר שבו נבחנה מסקנה שהתקבלה ממחקרים קודמים, לפיה בעלי הפרעת קשב וריכוז סובלים יותר ממשקל גבוה, כאשר הסיכון עולה עם הגיל. במחקר הזה השתתפו 60 סטודנטים, 29 מהם עם ADHD שמילאו שאלון מקיף על תדירות צריכת המזון שלהם לגבי 119 פריטים.
לאחר מכן, חולקו המזונות ל"בריאים'" ול"לא בריאים" על פי מדריך ה-WHO, ונמצא כי סטודנטים עם ובלי הפרעת קשב וריכוז אמנם העדיפו לצרוך כמות דומה של קלוריות ומספר מנות מזון, אך בעלי הפרעת קשב וריכוז העדיפו לאכול יותר פריטים שאינם בריאים ומשמינים. יחס הפוך נמצא אצל קבוצת הביקורת. על מנת לתקף את הדיווחים לגבי הפריטים הלא בריאים, בוצע המחקר החדש שחזר והוכיח כי הסטודנטים עם הפרעת קשב וריכוז קונים בפועל וצורכים מזונות פחות בריאים.
ד"ר הרשקו: "סטודנטים רבים סובלים מ-ADHD, מצב הפוגע בתפקוד האקדמי, התעסוקתי, החברתי והבריאותי שלהם. המחקרים האחרונים שערכנו הוכיחו כי הם מתאפיינים בתזונה פחות בריאה, כשדפוסי האכילה שלהם ביומיום מושפעים יותר מאופן ההצגה של המזון (בפרסום). לתוצאות המחקר האחרון חשיבות רבה בבניית תכנית מניעה והתערבות לבעיית משקל עודף והרגלי התזונה הלא בריאים המאפיינים, כאמור, אנשים עם ADHD".