שלוש ארוחות מאוזנות ביום, בזמנים קבועים – במקום שש – יכולות להפחית משמעותית במינון הזרקות האינסולין היומי שחולי סוכרת סוג 2 נוטלים, וזאת לאחר כשלושה חודשים בלבד. כך נמצא במחקר חדש שאותו הוביל פרופ' אורן פרוי, חוקר בכיר במכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה באוניברסיטה העברית, בשיתוף חוקרים מיחידת הסוכרת בבית החולים וולפסון בחולון.
עוד בעניין דומה
דו"ח המחקר פורסם ב-Diabetes Care. החוקרים ציינו כי טיפול תזונתי, הכולל שלוש ארוחות ביום בזמנים קבועים – ארוחת בוקר עשירה וארוחת ערב דלה – יוביל בחולי סוכרת מסוג 2 לירידה במשקל ובמיוחד להפחתה משמעותית ברמת ההמוגלובין המסוכרר, בתיאבון ובמינון האינסולין היומי.
"התערבות תזונתית הכוללת ארוחות מתוזמנות ומאוזנות", ציין פרופ' פרוי, "היא מרכיב מרכזי בטיפול בסוכרת מסוג 2. כיום, הטיפול התזונתי המקובל לחולים אלה מורכב משש ארוחות ביום, כאשר קלוריות ופחמימות מפוזרות באופן אחיד לאורך היום. תזמון הארוחות ושמירה על מועדי ארוחות קבועים נועד למנוע נפילת סוכר וכתוצאה מכך להביא לאיזון מטבולי טוב יותר.
"בנוסף לטיפול תזונתי מבוקר, טיפול בחולי סוכרת מסוג 2 בעלי תנגודת לאינסולין ותפקוד לקוי של תאי בטא בלבלב המפרישים את האינסולין, מחייב מתן הזרקות אינסולין. הטיפול המומלץ של שש ארוחות ביום אמנם תורם לאיזון מטבולי מסוים אצל החולים, אך היעילות איננה גורפת אצל כל המטופלים".
לצורך המחקר בוצע ניסוי שבו נבדקה יעילות ההתערבות התזונתית המסורתית הכוללת שש ארוחות יומיות תוך השוואה מול התערבות תזונתית הכוללת שלוש ארוחות בלבד, עם ערך תזונתי וקלורי זהה (כ-1,500 קלוריות ליום שלם).
28 מתנדבים סוכרתיים בעלי עודף משקל חולקו לשתי קבוצות בהרכב שווה. האחת קיבלה תפריט של שלוש ארוחות יומיות והשנייה קיבלה את התפריט המקובל של שש ארוחות. במהלך 12 שבועות, נוטרו רמות הגלוקוז, רמות האינסולין, משקל הגוף וביטוי השעון הביולוגי של המטופלים.
מתוצאות הניסוי עלה: טיפול תזונתי של שלוש ארוחות יומיות הוביל לירידה של כחמישה ק''ג במשקל המטופלים ובירידה של 1.2% בהמוגלובין המסוכרר לאחר 12 שבועות. בנוסף, רמות הגלוקוז בצום וכן הגלוקוז היומי והלילי היו נמוכות משמעותית, מה שהוביל להפחתה במינון האינסולין היומי הכולל באופן משמעותי, כ-26 יחידות.
זאת ועוד, מטופלים שצרכו שלוש ארוחות ביום חוו גם ירידה ברעב ובתשוקה למתוקים ולמזון שומני. תוצאות דומות לא נצפו בטיפול שכלל שש ארוחות.
פרופ' פרוי: "בסך הכל זה טיפול די פשוט אבל המחקר הבהיר כי יוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים של חולי סוכרת סוג 2. המטרה היתה למקסם את התועלת שתזונה מתאימה יכולה להביא בחולים, כיוון שהאמנו שהשיטה הנוכחית לא מביאה לשינוי מספק.
"תזונה הכוללת שלוש ארוחות, כאשר ארוחת הבוקר עשירה בפחמימות, מווסתת את ביטוי השעון הביולוגי וכתוצאה מכך מאפשרת הפחתה במינון האינסולין, המובילה לירידה במשקל ולאיזון טוב יותר ברמות הגלוקוז. ויסות מחדש של השעון הביולוגי באמצעות הטיפול התזונתי מאפשר חילוף חומרים סדיר יותר בכלל, וזה של הגלוקוז בפרט. כאמור, מדובר בשינוי פשוט בהרגלי האכילה שהביא לתוצאות משנות חיים. בעקבות ממצאים אלה, אנו פועלים עתה על מנת לשנות את ההנחיות התזונתיות עבור חולי סוכרת".
השותפים האחרים במחקר היו: פרופ' דניאלה יעקובוביץ, ד''ר זהר לנדאו ופרופ' חוליו ויינשטיין מיחידת הסוכרת ב"וולפסון" וכן שני צמרת, תלמידת המחקר של פרופ' פרוי.