מחלת קרוהן

האם צריכה מועטה של בשר אדום ומעובד מפחיתה התלקחויות של מחלת קרוהן?

מחקר מבוקר ואקראי זה השווה במשך כשנה בין שתי קבוצות של חולי קרוהן, שנבדלו אלה מאלה בכמות צריכת הבשר האדום והמעובד עליה דיווחו, מבחינת שיעור התלקחויות המחלה

17.07.2019, 10:46
בשר אדום (צילום: אילוסטרציה)
בשר אדום (צילום: אילוסטרציה)

דיאטה עשויה להוות גורם משמעותי בהתקדמות של מחלת קרוהן. מטרתו של מחקר מבוקר ואקראי זה, הייתה לקבוע האם צריכה מופחתת של בשר אדום ומעובד מפחיתה את הסיכון להישנות תסמיני מחלת קרוהן. התוצאות התבססו על ניתוח נתונים מהמחקר על מזון והתלקחויות של מחלת קרוהן (FACES).

מבוגרים הסובלים ממחלת קרוהן גויסו לניסוי FACES, מתוך קהילה מקוונת של חולים במחלת מעי דלקתית (IBD Partners) בין נובמבר 2013 ועד יוני 2015. במחקר נכללו מטופלים שהיו במהלכה של נסיגת המחלה (ניקוד לפי מדד פעילות מחלת קרוהן [sCDAI]י- 150 ומטה), השלימו סקר פעמיים בשנה, ודיווחו על צריכת בשר אדום אחת לשבוע לפחות. מטופלים אלה הוקצו אקראית לקבוצות מחקר למשך 49 שבועות. משתתפים שצרכו 2 מנות שבועיות לפחות של בשר אדום או מעובד (קבוצת צריכה גבוהה, 118 משתתפים), או משתתפים שצרכו מנה אחת לחודש לכל היותר (קבוצת צריכה נמוכה, 96 משתתפים). התוצא הראשי היה הישנות של מחלת קרוהן, שהוגדרה כעלייה בניקוד sCDAI ב-70 נקודות ומעלה ולערך גבוה מ-150 נקודות, או כצורך בטיפול ניתוחי במחלת קרוהן או בטיפול תרופתי חדש למחלת קרוהן. התוצא המשני, הישנות ברמת חומרה בינונית או גבוהה, התבססה על ניקוד sCDAI של מעל 219 נקודות.

במהלך הניסוי, קבוצת צריכת הבשר הגבוהה דיווחה על צריכת 2 מנות ומעלה של בשר אדום או מעובד במהלך 98.5% משבועות המעקב, בהשוואה ל-18.8% מהשבועות אצל קבוצת הצריכה הנמוכה. הישנות מחלה כלשהי, לרבות ברמת חומרה בינונית וגבוהה, קרתה בקרב 62% מהמשתתפים מקבוצת הצריכה הגבוהה, ובקרב 42% מהמשתתפים מקבוצת הצריכה הנמוכה. לא נצפו הבדלים מובהקים בזמן שחלף עד להישנות כלשהי (P=0.61) או עד להישנות בינונית או חמורה (P=0.50).

החוקרים הסיקו שבניתוח נתונים מתוך מחקר FACES, נמצא כי בקרב חולי קרוהן שהיו במהלך נסיגה של החלה, רמת הצריכה של בשר אדום או מעובד לא קושרה לזמן שחלף עד להישנות תסמיני המחלה.

מקור: 

Albenberg, L. et al. (2019). Gastroenterology. 157(1): 128-136.e5

נושאים קשורים:  מחלת קרוהן,  דיאטה,  צריכת בשר,  מחקרים
תגובות
אנונימי/ת
17.07.2019, 13:26

מנה אחת לחודש בשביל חולה קרוהן זה לא מעט בכלל! בטח ובטח אם מדובר על בשר מעובד. חולי קרוהן לא צריכים לצרוך בשר כלל, רק חלבון מן הצומח.

אנונימי/ת
18.07.2019, 06:37

Its the sugar, stup...