מחקרים

איך הרגלי התזונה משפיעים על התמותה כתוצאה מסרטן המעי הגס?

החוקרים בדקו את הקשר בין איכות הדיאטה של מטופלים לפני ואחרי אבחון של סרטן המעי הגס לבין הסיכון לתמותה מכל הסיבות והסיכון לתמותה מסרטן המעי הגס

דיאטה ים-תיכונית, ארוחת בוקר, סלט (צילום: אילוסטרציה)

דפוסי הדיאטה, המהווים סמנים לאיכות הדיאטה, נמצאו קשורים להיארעות של סרטן המעי הגס (CRC – colorectal cancer), אך אין עקביות בנוגע לקשר בין הדיאטה לבין התמותה כתוצאה מ-CRC.

החוקרים בדקו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין איכות הדיאטה לפני ואחרי האבחנה לבין הסיכון לתמותה של נשים וגברים עם CRC.

במחקר העוקבה ה-Cancer Prevention Study-II Nutrition,י2,801 משתתפים היו ללא סרטן בנקודת ההתחלה ב-1992/1993 ואובחנו בהמשך ב-CRC חודרני ללא גרורות בתקופה המעקב שנמשכה עד יוני 2013.

מידע זמין הנוגע להרגלי התזונה של המשתתפים לפני ואחרי אבחון ה-CRC היה עבור 2,671 ו-1,321 משתתפים, בהתאמה, כאשר מתוכם נפטרו 1,414 ו-722 מטופלים, בהתאמה. החוקרים השתמשו בדיאטות DASH י(Dietary Approaches to Stop Hypertension),יACS-score י(American Cancer Society nutrition guidelines), דיאטת Prudent ודפוסי הדיאטה המערביים על מנת להעריך את איכות הדיאטה.

החוקרים הראו באמצעות השוואות בין הקבוצות כי ציון ACS לפני אבחון ה-CRC היה בעל קשר הפוך לתמותה מכל הסיבות (יחס הסיכונים של ציון גבוה בהשוואה לנמוך: 0.78 ; רווח בר סמך 95%: 0.65-0.95) ולתמותה מ-CRC (יחס הסיכונים של ציון גבוה בהשוואה לנמוך: 0.74 ; רווח בר סמך 95%: 0.54-1.03), בזמן שציון הדיאטה המערבית היה בעל קשר לתמותה גבוהה יותר מכל הסיבות (יחס הסיכונים של ציון גבוה בהשוואה לנמוך: 1.30 ; רווח בר סמך 95%: 1.03-1.64).

כאשר נבדקה התזונה לאחר האבחון, החוקרים מצאו כי ציון ה-ACS קשור לסיכון נמוך לתמותה מכל הסיבות (יחס הסיכונים של ציון גבוה בהשוואה לנמוך: 0.62 ; רווח בר סמך 95%: 0.47-0.83) ולתמותה מ-CRC (יחס הסיכונים של ציון גבוה בהשוואה לנמוך: 0.35 ; רווח בר סמך 95%: 0.17-0.73). בנוסף, נמצא כי ציון DASH היה בעל קשר הפוך לתמותה מכל הסיבות (יחס הסיכונים של ציון גבוה בהשוואה לנמוך: 0.79 ; רווח בר סמך 95%: 0.62-0.99) ולתמותה מ-CRC (יחס הסיכונים של ציון גבוה בהשוואה לנמוך: 0.56 ; רווח בר סמך 95%: 0.35-0.89). בנוסף, החוקרים הראו כי ציון ה-Prudent היה בעלי קשר הפוך לתמותה מכל הסיבות (יחס הסיכונים בין ציון גבוה לנמוך: 0.72 ; רווח בר סמך 95%: 0.56-0.93).

החוקרים מצאו כי בקרב מטופלים עם דיאטה באיכות ירודה לפני האבחנה, שיפור בציון ה-DASH (יחס הסיכונים: 0.54, רווח בר סמך 95%: 0.31-0.92) ובציון ה-Prudent (יחס הסיכונים: 0.53, רווח בר סמך 95%: 0.29-0.95) בין המצב לפני האבחנה למצב לאחר האבחנה, נמצא בעל קשר הפוך לתמותה כתוצאה מ-CRC.

החוקרים הסיקו כי דפוסי תזונה הכוללים צריכה גבוהה של מוצרים מהצומח וצריכה נמוכה של מוצרים מהחי, לפני ואחרי אבחנה של CRC, קשורה להישרדות ממושכת יותר.

מקור: 

Guinter, M.A. et al. (2018) Journal of Clinical Oncology 36,34.

 

נושאים קשורים:  מחקרים,  סרטן המעי הגס,  דיאטה,  תמותה,  הישרדות
תגובות