צריכת מיץ רימונים, הנמצא על כל מדף בסופרמרקט, יכולה לצמצם סיכויי עוברים לפתח פגיעות מוחיות. כך נטען במחקר חדש שבוצע במרכז הרפואי רמב"ם יחד עם הטכניון ודיווח עליו פורסם ב-American Journal of Obstetrics & Gynecology.
עוד בעניין דומה
את המחקר הובילו פרופ'-משנה רן בלוססקי מנהל היחידה לאולטרסאונד מיילדותי וגינקולוגי ברמב"ם יחד עם ד"ר יובל גינסבורג, רופא בכיר ביחידת האם והעובר וביחידת האולטרסאונד המיילדותי, ד"ר ניזר חטיב, רופא בכיר ביחידה וד"ר נור סעדי, מתמחה במערך ההריון והלידה בבית החולים, והוא בוצע במשך כמה חודשים בשיתוף עם המעבדה למחקר פרה-ניאנטלי בפקולטה לרפואה בטכניון.
פרופ'-משנה בלוססקי מסר: "חלק לא קטן מהלידות המוקדמות מתרחש בשל תהליך דלקתי, זיהומי או שילוב של שניהם, המתפתח ברחם האם. בלידות שכאלו, מצב הפגות של הפעוט או התהליך הדלקתי שחווה כעובר ברחם עלולים לפגוע בו ובמוחו. מחקרים שונים שנעשו בעבר הראו כי הדלקת, שיכולה לעבור מהאם לעובר, קשורה לפגיעות נוירולוגיות שהוא עלול לפתח בהמשך חייו, לאחר לידתו. ביניהן: שיתוק מוחין, פגיעות מוטוריות וכדומה.
"במחקרים רבים מנסים למצוא טיפולים או חומרים שאותם ניתן לתת לאם הנמצאת בסיכון גבוה להתפתחות זיהום או דלקת במהלך ההריון. על החומרים להיות בלתי מזיקים ועם יכולת למזער את הנזקים הפוטנציאלים הקשורים בתהליכים הללו.
"פרי הרימון עשיר ביותר בפוליפנולים – תרכובות ידועות כנוגדת חמצון חזקות ואנטי דלקתיות המסייעות בהגנה מפני מחלות כלי דם ולב. בנושא הזה פורסמו בעבר מחקרים שביצע פרופ' מיכאל אבירם, שהיה בעבר מנהל אגף המעבדות ברמב"ם.
"כיוון שאנו יודעים שחלק מהסיבות לפגיעה המוחית בעוברים קשורות לתהליכים הדלקתיים, חשבנו לבדוק האם השימוש במיץ רימונים יוכל לסייע במניעת התהליכים הללו באם, וכתוצאה מכך בהקטנת הסיכון לנזקים העלולים להיגרם לעוברים".
בשלב זה בוצע המחקר על מודל חולדות מעבדה שהיו בהריון. תחילה נבדקה האם הנחה זאת נכונה. הניסוי בוצע על שלוש קבוצות מחקר: חולדות בהריון שנחשפו לתהליכים דלקתיים; חולדות בהריון שקיבלו מיץ רימונים למשך כמה ימים ואז נחשפו לתהליך הדלקתי וקבוצת ביקורת שלא נחשפה לתהליך דלקתי ולא הוזנה במיץ רימונים.
החוקרים בדקו אצל החולדות את מוחות הוולדות שלהן כדי לברר נוכחות של פגיעה דלקתית מוחית והפעלת מסלולים הקשורים בעקה חמצונית ותהליכי אפופטוזיס (מנגנון המוות התאי המתוכנת) שהוכחו כקשורים לפגיעה ארוכת טווח בתפקוד. ואמנם בחולדות שקיבלו את מיץ הרימונים אובחנו שני שינויים מהותיים: נמצאה ירידה ברמות הדלקת אצל האם ונדגמה הפחתה משמעותית בסימני הדלקת והפגיעה במוחות העוברים.
פרופ'-משנה בלוססקי: "אמנם מדובר במחקר ראשוני, אך התוצאות שהושגו בו מאוד מעניינות. נראה שלמיץ הזול שניתן למצוא בכל סופרמרקט עשויה להיות השפעה חיובית על בעיה קשה. במחקר המשך על בני אדם שיימשך על פי הערכה שנתיים, ננסה להבין טוב יותר את המנגנונים שמעורבים בתהליך הזה".