נמשכת מתקפת הרופאים והחוקרים בארה"ב כנגד תופעת תוספי המזון.  דו"ח המחקר האחרון בנושא הזה פורסם בחודש שעבר במהדורה המקוונת של ה-JACC – כתב העת של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה.

קהילה הרופאים בארה"ב יצאה שוב לעימות חזיתי מול יצרניות המולטי ויטמינים ותוספי המזון. בעיתון USA Today פורסם מאמר חריף נגד צריכת מולטי ויטמינים ותוספי מזון שונים. רופאים, חוקרים ומנהלי ארגוני בריאות בארה"ב יצאו נגד התופעה.

הציבור האמריקני מוציא כ–30 מיליארד דולר בשנה על מוצרים אלה. אמנם בנטילת תוספי המזון לא נשקפת סכנת חיים מיידית, אבל הדיווחים החוזרים ונשנים בכתבי עת רפואיים הם בהחלט "לא נעימים" ליצרניות. סקר שנעשה בארה"ב (נתונים מ-1999 עד 2012) לגבי 38 אלף בגירים הראה כי בתוך ארבע שנים אלה, 52% מהאוכלוסיה נטלו תוספי מזון בכלל זה 31% מולטי ויטמינים.

צרכני הוויטמינים ותוספי המזון רואים במוצרים אלה יותר מתוספת תזונתית מועילה ומייחסים להם סגולות כמו שיפור ביכולות הקוגניטיביות והארכת החיים, הפחתת הסיכון ללקות בסרטן ומחלות לב. הדיווחים סותרים כל זאת אחת לאחת.

עוד ב-2013 דיווח "הארץ" על פרסומים מדעיים שהופיעו בארה"ב המוכיחים כי אין יתרון בנטילת מולטי ויטמינים במניעת סרטן ומחלות לב. שני מחקרים מקיפים שהופיעו ב-2013 שללו את התועלת שבמולטי ויטמינים נגד מחלות לב ותהליכי אובדן זיכרון. "הגיע הזמן שהצרכנים יפסיקו לבזבז כסף על מולטי ויטמינים ותוספי מזון אחרים", התבטאו הרופאים והמומחים במאמר שהופיע ב-USA Today.

ממצאי שני המחקרים פורסמו בכ-Annals of Internal Medicine. "מוצרים אלה אינם מונעים מחלות כרוניות או מוות, השימוש בהם איננו מוצדק ויש למנוע אותו", כתבו בין השאר חברי צוות חוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס בבולטימור במאמרם "תוספי המזון אינם עובדים ואין צורך לחקור אותם עוד".

בדיווח החדש יותר מיוני האחרון נאמר כי רוב הוויטמינים ותוספי המזון הנפוצים "לא משפיעים על מניעת אירוע לב ואינם תורמים להארכת החיים". זאת, למעט תרומתם של חומצה פולית וקומפלקס ויטמיני B, כפי שעולה מאנליזה של פרסומים קודמים ומטה-אנליזה שלהם", דיווח ה-JACC.

מולטי ויטמינים – ויטמין D, קלציום, ויטמין C ותוספי מינרלים פחות נפוצים כמו בטא-קרוטן וסלניום (Se) "אינם מציגים כשהם ניתנים כתוספי מזון יתרון עקבי למניעת מחלה קרדיווסקולרית, התקף לב, שבץ או דחיית המוות מאיזשהו גורם, בין שלאנשים יש חסר בהם או לא", הדגיש ד"ר דיויד ג'נקינס מאוניברסיטת טורונטו שיחד עם עמיתיו פרסם את הדו"ח האחרון.

עם זאת צוין כי חומרי המזון היחידים הניתנים כתוספים, שיש בנטילתם יתרון מובהק הם חומצה פולית הנקשרת בהפחתת סיכונים לאירועי לב (CVD) בכלל זה שבץ, וכן ויטמיני B המכילים חומצה פולית, B6 ו-B12 שנקשרים להפחתה בסיכון לשבץ.

לעומת זאת, מתן ניאצין (ויטמין B3) יחד עם סטטינים ונוגדי חמצון נמצאו קשורים דווקא להגדלת הסיכון לכל גורמי המוות וממצא זה הוא בגדר חידוש, ציין ד"ר ג'נקינס, כאשר קודם לכן עלה חשש בקרב החוקרים לגבי בטיחותם של התוספים המכילים בטא-קרוטן.

חובה להדגיש שב-2016 הודיע כוח המשימה האמריקני לשירותי מניעת מחלות (USPSTF) על חוסר ראיות מספקות לטיעון שתוספי המזון תורמים למניעת CVD וסרטן. הדיווח הנוכחי מאשר הודעה זאת.

בניסוי שבוצע בסין למניעת שבץ (פרויקט CSPPT), שתוצאותיו שימשו גם לצורך ההודעה של הגורם האמריקני, השתתפו יותר מ-200 אלף איש והוא הראה כי חלה הפחתה ב-25% של הסיכון לשבץ הודות לנטילת חומצה פולית כגורם מניעתי ראשוני וגם להפחתה של כ-30% בסיכון לשבץ באנשים עם LDL-C מעל 2 mmol/L ולהפחתת הסיכון בכ-70% בקרב משתתפי הניסוי עם ספירת טסיות נמוכה ורמות גבוהות של המוציסטין.

יתרון בנטילת תוסף זה גם נמצא בקרב משתתפי הניסוי עם ליקוי בתפקוד כלייתי, כך מסר ד"ר דיויד ספנס מאוניברסיטת מערב אונטריו בקנדה, שניתח את ממצאי המחקר האחרון עבור האתר MedPage Today.

בכך למעשה אישרו החוקרים פעם נוספת מה שכבר ידוע ש"אין 'קסם בריאותי' במולטי ויטמינים לבעיות הרפואיות הנ"ל ורצוי שבני אדם יחדלו ליטול אתן ויבזבזו על כך את כספם".