מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הבהיר אתמול (ד') בדיון על תקנות סימון מוצרי המזון שקיימה ועדת הבריאות של הכנסת, כי מוצרים עם תחליפי סוכר לא יסומנו כלל במסגרת הרפורמה לסימון מוצרי מזון מזיקים, לעומת משקאות עם סוכר שיסומנו במדבקה אדומה.
עוד בעניין דומה
מזכ"ל איגוד רופאי בריאות הציבור, ד"ר חגי לוין, הודיע שהוא מצדיק את דרישת משרד הבריאות לסמן את כמות הסוכר על גבי תחליפי מזון לתינוקות בני שנה ומעלה (שלב 3): "כדי שההורים ידעו שיש אלטרנטיבה, במקום לדחוף לתינוק בקבוק עם סוכר".
בחילופי הדברים שהתפתחו הבהיר יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) לנציגי התאחדות התעשיינים: "סימון המוצרים ייעשה בחזית האריזה ולא מאחוריה או בצדדיה". עוד קבע כי יחידת מזון ארוזה מראש ששטח קדמת האריזה שלה איננו גדול מ-25 סמ"ר תהיה פטורה מסימון תזונתי - זאת לעומת הנוסח המקורי של התקנות שנתן את הפטור ל-20 סמ"ר, מקסימום.
ההחלטה עוררה מורת רוח בקרב נציגי התעשיינים, שדרשו גודל של 30 סמ"ר. ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) ביקשה שלא להעניק פטור לשום שטח אריזה.
היועץ מסחרי לשגרירות איטליה בישראל, רפאלה דה לוטיו, שהצטרף לתעשיינים, אמר: "התעשייה האיטלקית (שהיא אחת מספקיות מוצרי המזון הגדולים לישראל) לא תוכל לעמוד בפחות מ-30 סמ"ר".
בר סימן טוב חיזק את דברי היו"ר אלאלוף: "עלינו לעודד אכילה במנות קטנות. 25 סמ"ר זו פשרה שאפשר לעמוד בה". נציגי התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר ביקשו שלא לחייב סימון על אריזת פלסטיק שקופה שבתוכה מספר פריטים קטנים זהים – בקשתם נדחתה.
שגריר איטליה בישראל, ג'יאנלואיג'י בנדטי, אמר: "אנחנו מאמינים שבריאות הציבור לא תושג רק באמצעות סימון באדום או בירוק. גישה כזאת תעודד החלפת רכיבים טבעיים בתמציות ובחומרים כימיים שלא נחקרו עד כה. מדבקות אזהרה אדומות יפגעו באופן לא מידתי במרכיבי תזונה ים תיכונית שהם חיוניים לדיאטה בריאה. בנוסף, לוח הזמנים ליישום התקנות צריך לעמוד על שנתיים לפחות, ולא שלושה חודשים. אנחנו שואפים להרמוניזציה של תקני השיווק הישראליים עם האירופיים ואני בטוח שיימצא האיזון הנכון". בנדטי הוסיף כי הוא חושש גם מעליית מחירים, בשל העלויות הנלוות ליצרנים במהלך כזה.
בתגובה לכך אמר מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "אנחנו מעוניינים שהציבור יידע בצורה קלה ופשוטה אם המזון מכיל מרכיבים מזיקים, כדי ישוכל להשוות בין המוצרים השונים. כל העולם מדבר עתה על הצורך בסימון בחזית האריזה. קנדה בדרך לשם, יש דיונים בצרפת ובמדינות האיחוד האירופי. אנחנו מדינה ריבונית שצריכה להתמודד עם הבעיות שלה באמצעים הנכונים עבורה. תזונה ים תיכונית ביסודה לא מכילה מוצרים מזיקים כמו נתרן, סוכר ושומן רווי. אנחנו מאמינים שהדרך היא תכנית לאומית שמתחילה במערכת החינוך, ואנחנו מבצעים גם דברים נוספים. בין היתר, נוציא הנחיות על הכיבוד המומלץ למסיבות יום הולדת בגני ילדים ובתי ספר. על הפסקות שיוקדשו לפעילות גופנית בבתי הספר. נהפוך מקומות עבודה לפעילים בריאותית".
ח"כ רחל עזריה (כולנו) הוסיפה: "זה רגע האמת מבחינתנו. מילא אם לא הייתה בעיה כל כך קשה עם השמנה ובעיות בריאות נוספות. המחיר שאנחנו משלמים הוא גבוה מדי. עלינו ההורים לדאוג לבריאות ילדינו".
מנכ"ל רשת "ניצת הדובדבן", ארבל שירן, הזהיר: "אנחנו נלחמים בסוכר, אבל גוררים את הציבור לצרוך תחליפי סוכר מסוכנים כמו רב כהלים". על דבריה העיר היועץ המסחרי לשגרירות איטליה: "התעשייה האיטלקית לא יכולה ולא מתכוונת להחליף רכיבים טבעיים איכותיים ברכיבים מלאכותיים שמזיקים לבריאות".
המדען הראשי של תנובה, זאב פייקובסקי: "יש כאן פספוס בחינוך לבריאות של הדור הצעיר, כי מאפשרים את אותה מתיקות, רק באמצעות תחליפי סוכר. יש להרגיל את החך לטעם פחות מתוק".