מחקרים

אנטרוקוליטיס הנגרמת על ידי חלבון במזון - מחקר מבוסס אוכלוסייה

החוקרים מצאו כי אורז, חלב פרה וביצים הינם הגורמים הנפוצים ביותר לתסמונת זו בקרב ילדים בני פחות מ-24 חודשים באוסטרליה

תסמונת אנטרוקוליטיס הנגרמת על ידי חלבון במזון (Food protein–induced enterocolitis syndrome- FPIES) הינה הפרעה אלרגית גסטרואינטסטינלית אשר אינה מתווכת על ידי IgE. ישנו מחסור במחקרים מבוססי אוכלוסייה העוסקים ב-FPIES. מטרת מחקר זה הייתה לקבוע את ההיארעות והמאפיינים הקליניים של FPIES בילדים אוסטרליים.

המחקר בוצע באמצעות סקר לאומי שבוצע בשנים 2012-2014 באמצעות יחידת המעקב הפדיאטרית האוסטרלית עם עדכון חודשי לגבי מקרים חדשים של FPIES חריפה בילדים בני מפחות מ-24 חודשים. המקרים דווחו על ידי 1,400 רופאי ילדים.

החוקרים זיהו 230 ילדים עם FPIES. ההיארעות של FPIES בילדים אוסטרליים מתחת לגיל 24 חודשים הייתה 15.4/100,000 שנים. גיל חציוני בעת התקף ראשון, אבחנה ויידוע היה 5, 7 ו-10 חודשים בהתאמה.

לא נצפה סיכון מוגבר לתסמונת לפי מין. ל-7% מהילדים היו אחים עם רקע של FPIES ו-5% פיתחו את התסמונת כאשר ניזונו מחלב אם בלבד. ל-68% מהילדים היה גורם בודד שהוביל לתסמונת (20% שני גורמים ו-12% שלושה גורמים ומעלה). הגורמים הנפוצים ביותר ל-FPIES היו אורז (45%), חלב פרה (33%) וביצים (12%). 51% מהילדים פיתחו את התסמונת בחשיפה הראשונה הידועה שלהם.

ילדים עם FPIES למספר מזונות לעומת מזון אחד היו צעירים יותר בעת ההתקף הראשון (4.6 חודשים לעומת 5.8 חודשים, p=0.001) ופיתחו FPIES בתגובה לפירות, ירקות או שניהם לעיתים קרובות יותר (66% לעומת 21%, p<0.0001). ילדים שניזונו מחלב אם בלבד במשך יותר מארבעה חודשים היו בעלי שיעור נמוך יותר של FPIES אך ממצא זה לא נמצא כמובהק סטטיסטית (23% לעומת 36%, p=0.06). 64% מהילדים עם FPIES למספר מזונות, ובכלל זה חלב פרה היו בעלי FPIES למזונות סולידיים. 42% מהילדים עם FPIES לדגים הגיבו לקבוצות מזון נוספות.

מסקנת החוקרים היא כי FPIES אינה נדירה ובעלת היארעות מוערכת של 15.4/100,000 שנים. אורז הינו הגורם המוביל לתסמונת באוסטרליה. גורמים הקשורים ב-FPIES למספר קבוצות מזון כללו גיל נמוך בעת התייצגות ראשונית ו-FPIES לפירות, ירקות או שניהם.

מקור: 

Mehr, S. et al. (2017) The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 140(5), 1323

נושאים קשורים:  מחקרים,  FPIES,  אלרגיה למזון,  הנקה,  חלבון חלב פרה,  אורז,  ביצים,  אנטרוקוליטיס
תגובות