כמקובל בארה"ב, אחת לחמש שנים מתעדכנות ההמלצות וההנחיות לציבור בנושאי תזונה, בהתאם לממצאי המחקרים החדשים בתחום. בסוף השבוע האחרון פירסם הממשל האמריקאי את סבב ההמלצות האחרון במסגרת זו, לפיהן יש לצמצם משמעותית את צריכת הסוכר בארה"ב, ללא יותר מ-10% מכלל צריכת הקלוריות היומיות. בנוסף, מומלץ לבנים בגיל-העשרה ולגברים צעירים לצרוך כמה שפחות בשר אדום ובשר מעובד.
עוד בעניין דומה
רוב האמריקאים, נקבע, צורכים כיום כמות השווה ל-22 כפיות-סוכר ביום, במשקאות ובמאכלים. כעת, ההמלצה היא שיפחיתו דרסטית את כמות זו, ללא יותר מ-12 כפיות, למי שצורכים בממוצע 2,000 קלוריות ביום.
כל מאפה מאפינס, למשל, מכיל כ-35 גרם סוכר. צריכה של שני מאפים כאלה ביום שקולה לצריכת 16 כפיות של סוכר, כמעט כמו ההמלצה היומית. גביע של יוגורט יווני ממותק בפירות יער, למשל, מכיל 18 גרם סוכר (כ-4 כפיות). כלומר, מי שיאכל שני מאפינס ויוגורט ממותק ביום, יגיע לצריכה היומית המומלצת של סוכר.
לפי ההמלצות החדשות, מי שיאכל שני מאפינס ויוגורט ממותק ביום, יגיע לצריכה היומית המומלצת של סוכר
בחמש השנים האחרונות, נמסר בדברי ההסבר למסמך ההנחיות החדש, שפירסמו שירותי הבריאות, הרווחה ומשרד החקלאות והמזון בממשל האמריקאי, הצטברו יותר ויותר ראיות הקושרות בין צריכה גבוהה של סוכר בתפריט היומי לסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2 ולמחלות לב, גם בקרב מי שאיננו במשקל-עודף או במצב של השמנת-יתר.
כמו במסמך שפורסם ב-2010, במוקד ההמלצות ניצבת ההנחיה לאכול יותר פירות וירקות, פחות מלח, ולהקפיד על דגנים מלאים ומזונות עשירים בסיבים תזונתיים.
המסמך החדש כבר זכה לביקורת. פרופ' תום ברנה (Tom Brenna), מומחה לתזונה באוניברסיטת קורנל, שהיה חבר בוועדה שניסחה את המסמך, גילה לתקשורת כי בנושא הבשר הופעל על הוועדה ועל הרשויות לחץ כבד מצד תעשיית הבשר. לדבריו, הלחץ גרם לכך שבמסמך הסופי הסוגיה נוסחה בצורה עמומה, מבלי להמליץ באופן חד לחדול מצריכת בשר מעובד כמקור לחלבונים מהחי.
במוקד ההמלצות ניצבת ההנחיה לאכול יותר פירות וירקות, פחות מלח, ולהקפיד על דגנים מלאים ומזונות עשירים בסיבים
ההמלצות החדשות כן מציינות מקורות אחרים של חלבון בפריטי מזון, כמו אגוזים, גרעינים וכמות השווה ל-250 גרם של פירות ים לשבוע, גם זאת עבור מי שסך צריכת הקלוריות היומית שלו עומדת על 2,000 קלוריות.
במסמך צוין גם, כי נערים בני-עשרה וגברים בוגרים צורכים כיום מדי שבוע הרבה יותר מ-730 גרם של חלבון שמקורו בבעלי חיים, ומומלץ להם לצרוך פחות מנות בשר אדום, אבל גם עוף וביצים (לקריאה נוספת על הבדלים בין גברים לנשים בצריכת בשר לחצו כאן).
לא שונתה ההמלצה מלפני חמש שנים בדבר צמצום צריכת שומן רווי, ללא יותר מ-10% מסך הקלוריות היומיות. "תאכלו יותר קטניות, פירות-ים ודגים – במקום בשר אדום", המליץ פרופסור ברנה. גם מומחה אחר, חוקר התזונה בארי פופקין מאוניברסיטת צפון קרוליינה, אמר לתקשורת כי הוא מאוכזב ממסמך ההמלצות החדש, שלא כולל הנחייה ברורה להגביל צריכת בשר אדום או בשר מעובד.
עוד נקראים האמריקאים לצמצם בצריכת נתרן ללא יותר מ-2,300 מיליגרם ביום, כלומר להפחית משמעותית את כמות המלח. כיום הציבור בארה"ב צורך בממוצע 3,440 מיליגרם ביום. רוב המחל מצוי במאכלים כמו פיצה, מרקים בבישול מהיר, לחמים ושימורי בשר.
חשיבות מסמך ההמלצות, מציינים המומחים, הוא בין השאר בהנחיית התזונה בבתי הספר. גם רופאי המשפחה יתייחסו להמלצות אלה כאשר ידונו בתחום התזונה עם המטופלים שלהם.
אבל למרות מסמכי ההמלצה, והמאמצים ההסברתיים, רוב האמריקאים אינם משנים את אורח החיים שלהם כתוצאה מכך. בקרב בני העשרה, למשל, שיעור הצעירים הממלאים אחרי ההנחיות החדשות צפוי להיות פחות מ-10%.