סוכרת

הגדלה בצריכת הקפה מפחיתה את הסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2

מחקר עוקבה שבחן הרגלי צריכת תה וקפה במשך 20 שנה מצא, כי הגברת צריכת הקפה מפחיתה את הסיכון ללקות בסוכרת סוג-2 ב-11%

15.05.2014, 09:45

מחקר עוקבה, שעקב אחרי למעלה מ-120,000 בני אדם במשך 20 שנה ובחן את הרגלי צריכת התה והקפה שלהם מצא, כי צריכת קפה מפחיתה את הסיכון ללקות בסוכרת סוג-2 ב-11%. המחקר, שנוהל בבית הספר לבריאות הציבור של הרווארד, מצא כי אלו שהפחיתו את צריכת הקפאין (באותה הכמות) היו בעלי סיכון מוגבר של 17% ללקות בסוכרת סוג-2.

במסגרת המחקר נוהל מעקב אחר שלוש קבוצות בארה"ב, שכללו למעלה מ-120,000 בני אדם (מתוך מחקרי האחיות ומחקר מקצועות הרפואה), לתקופות של בין 16 ל-20 שנה.

תזונתם של הנעקבים נבדקה אחת ל-4 שנים באמצעות שאלוני תזונה ובמקרים שבהם הנבדקים דיווחו על סוכרת 2, הם נדרשו למלא שאלונים משלימים.

במהלך המחקר, שסיכם מעקב למשך 1,663,319 שנות אדם, תועדו 7,269 מקרים של סוכרת סוג 2. המחקר מצא שמשתתפים שהגדילו את צריכת הקפה שלהם בלפחות כוס אחת ליום (שינוי ממוצע של 1.69 כוסות ליום), לתקופה של 4 שנים לכל הפחות, נהנו מהפחתה של 11% (רווח בר סמך 95%; 3%-18%) בסיכון ללקות בסוכרת סוג 2 ב-4 השנים שלאחר מכן, בהשוואה למשתתפים אשר לא שינו את הרגלי צריכת הקפה שלהם.

לעומת זאת, נמצא שמשתתפים אשר הפחיתו את צריכת הקפה שלהם ביותר מכוס אחת ליום (שינוי ממוצע של 2 כוסות ליום) היו בעלי סיכון מוגבר ב-17% (רווח בר סמך 95%; 8%-26%) ללקות בסוכרת 2. כמו כן, נמצא ששתיית תה אינה בעלת השפעה על הסיכון ללקות בסוכרת 2.

ד"ר שילפה בהופטיריו, שהובילה את המחקר, ציינה שמקור ההשפעה איננו הקפאין שבקפה, אלא הרכיבים הביואקטיביים והאנטיאוסידנטיים שאחראיים למטבוליזם של הגלוקוז.

ערכה: ד"ר שירי אלפרט

מקור:
Bhupathiraju SN, Pan A, Manson JE, et al. Changes in coffee intake and subsequent risk of type 2 diabetes: three large cohorts of US men and women. Diabetologia. 2014, April.

נושאים קשורים:  סוכרת,  סוכרת סוג 2,  קפה,  קפאין,  מחקר האחיות,  מחקר מקצועות הרפואה,  תה,  מחקרים
תגובות