תמותה

האם שותי קפה חיים יותר?

במחקר תצפיתי גדול שנערך בארה"ב נמצא קשר הפוך בין צריכת קפה לבין תמותה

28.06.2012, 19:00

קפה הוא אחד המשקאות הנפוצים ביותר, ובשל תכולת הקפאין שבו, שתיית קפה אינה נחשבת לרוב כחלק מאורח חיים בריא. עם זאת, הקפה עשיר באנטי-אוקסידנטים ובחומרים ביואקטיביים נוספים, והודגם קשר הפוך בין צריכת קפה לבין רמות ביומרקרים הקשורות בדלקת בסרום ותנגודת לאינסולין.

מכיוון שנמצא כי צריכת קפה קשורה לעלייה ברמת ה-LDL ולעלייה קצרת מועד בלחץ הדם, הועלה חשש שיש קשר בין צריכת קפה לבין סיכון מוגבר למחלות לב. עד כה לא התקבלו תוצאות חד-משמעיות ממחקרים בנושא.

קפה (אילוסטרציה)

קפה (אילוסטרציה)

בכמה מחקרים נמצא קשר הפוך בין צריכת קפה לבין תמותה עקב גורמים שונים, כגון סוכרת, מחלות דלקתיות, שבץ ותאונות. לא נמצא קשר בין צריכת קפה לתמותה מסרטן. לגבי התמותה הכללית התקבלו תוצאות סותרות.

במחקר זה נבחן הקשר בין צריכת קפה לבין תמותה בהסתמך על נתוני מחקר גדול, ה-NIH AARP Diet and Health Study. מחקר זה כלל מספר גדול של משתתפים, מה שאפשר לבחון את הקשר לתמותה כללית ולתמותה עקב גורמים שונים וכן לבחון תתי קבוצות שונות (מעשנים, חולים במחלות שונות, וכדומה).

המחקר כלל 229,119 גברים ו-173,141 נשים, שגויסו בשנים 1995–1996, בהיותם בני 50–71. לא נכללו משתתפים שסבלו מסרטן, ממחלות לב או משבץ. עם גיוסם מילאו המשתתפים שאלון תזונה מפורט, שכלל מידע לגבי מאפיינים של אורח חייהם ולגבי צריכה של 124 סוגי מזון. צריכת קפה דורגה ב-10 דרגות, שנעו בין העדר צריכה מוחלט לבין 6 או יותר כוסות קפה ביממה. כמו כן נשאלו המשתתפים אם הם צורכים קפה נטול קפאין או קפה המכיל קפאין (במעל 50% מהמקרים). נתונים לגבי תמותה ומעקב נאספו ממרשמים לאומיים בארה"ב.

בהשוואה לאלו שלא צרכו קפה, צרכני הקפה נטו יותר לעשן, לצרוך מעל לשלושה משקאות אלכוהוליים ביום, ולצרוך יותר בשר אדום ופחות פירות וירקות. כמו כן הם נטו להיות משכילים פחות ולבצע פחות פעילות גופנית. כשני שליש מצרכני הקפה צרכו בעיקר קפה המכיל קפאין.

המעקב נמשך עד מותם של המשתתפים או עד שנת 2008 (חציון משך המעקב 13.6 שנים, נכללו 5,148,760 שנות אדם). לאחר שהובא בחשבון גיל המשתתפים, נמצאה תמותה מוגברת בקרב שותי קפה. עם זאת, לאחר שהובאו בחשבון גורמים נוספים (ובעיקר עישון), נמצא סיכון מופחת לתמותה בקרב צרכני קפה. לגבי גברים, בהשוואה למשתתפים שלא צרכו קפה כלל, הסיכון לתמותה היה 0.99 (95%CI 0.95-1.04) בקרב משתתפים שצרכו עד כוס קפה אחת ליממה, 0.94 (95%CI 0.90-0.99) בקרב משתתפים שצרכו כוס אחת, 0.88 (95%CI 0.84-0.93) בקרב משתתפים שצרכו 4–5 כוסות ו-0.90 (95%CI 0.85-0.96) בקרב משתתפים שצרכו 6 כוסות או יותר ביממה. לגבי נשים הירידה בסיכון הייתה אף גבוהה יותר – סיכון יחסי של 1.01 (95%CI 0.96-1.07) בקרב אלו ששתו פחות מכוס קפה אחת ליממה, 0.87 (95%CI 0.83-0.92) בקרב אלו ששתו 2–3 כוסות ביממה, ו-0.85 (95%CI 0.78-0.93) בקרב אלו ששתו מעל 6 כוסות. הן לגבי גברים והן לגבי נשים הירידה בסיכון עם עליית הצריכה הייתה מובהקת (P for trend <0.001).

נמצא קשר הפוך בין צריכת קפה לבין תמותה ממרבית הגורמים, כולל מחלות לב, מחלות נשימה, שבץ, תאונות ופציעות, סוכרת וזיהומים. לא נמצא קשר בין צריכת קפה לתמותה מסרטן בקרב נשים, ונמצא קשר מובהק במידה גבולית בין צריכת קפה לעלייה בסיכון לתמותה מסרטן לגבי גברים. הקשר בין צריכת קפה לבין ירידה בתמותה נמצא הן לגבי צרכני קפה המכיל קפאין והן לגבי קפה נטול קפאין.

קשר הפוך בין צריכת קפה לבין תמותה נמצא גם בתתי-קבוצות שונות, שחולקו על פי גיל, סוכרת, רמות BMI שונות ורמות שונות של צריכת אלכוהול ומוצרי מזון מסוימים (כגון ירקות, פירות, בשר אדום) ועוד. הקשר היה משמעותי יותר בקרב לא מעשנים או מעשנים בעבר לעומת מעשנים פעילים.

מגבלות עיקריות של המחקר הן התבססותו על דיווח עצמי ועל שאלון חד-פעמי שייתכן כי אינו מייצג את הצריכה לאורך כל המעקב. כמו כן לא נכלל מידע לגבי דרך הכנת הקפה (אספרסו לעומת קפה נמס וכדומה).

החוקרים מסכמים כי נמצא קשר הפוך בין צריכת קפה לבין תמותה, אולם כיוון שמדובר במחקר תצפיתי לא ניתן לקבוע אם מדובר בקשר סיבתי. קפה מכיל מעל 1,000 מרכיבים שעשויים להשפיע על הסיכון לתמותה, ומכיוון שנתוני התמותה היו דומים לגבי קפה המכיל קפאין וקפה נטול קפאין ייתכן כי הקשר בין קפה לתמותה נובע ממרכיבים אחרים מלבד קפאין. התוצאות אינן תומכות בחשש מהשפעה מזיקה של צריכת קפה.

ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקור:

Freedman et al.; Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality, N Engl J Med. 2012 May 17;366(20):1891-904.

נושאים קשורים:  תמותה,  צריכת קפאין,  קפה,  מחקרים
תגובות