"אובזרבר" הבריטי מדווח הבוקר (יום א') כי מסקר שנערך בבריטניה עולה כי 54% מהרופאים תומכים ברעיון ששירותי הבריאות הציבוריים (NHS) יוכלו למנוע או לפחות לעכב הגשת טיפול רפואי למי שמעשן או סובל ממשקל יתר (obese) ומסרב לחדול מההתנהגות הלא בריאה שלו. את הסקר ערך אתר Doctors.net.uk בקרב 1,096 משתתפים.
עוד בעניין דומה
הרופאים התומכים ברעיון הסבירו כי יש להעניק להם זכות למנוע או לעכב מתן טיפול רפואי, אבל רק כזה שאיננו נדרש להצלת חיים ושאינו טיפול-חירום, משום שהתנהגות לא בריאה כמו עישון או משקל יתר ניכר עשויים לגרום לכך שפרוצדורות רפואיות, טיפולים שמבצע הרופא או תרופות שהוא רושם, לא ישיגו את התוצאות המיטביות.
עם זאת מציין העיתון כי רופאים בכירים וארגוני חולים מתחו ביקורת קשה על הסקר ועל ממצאיו, מחו על גישת הרופאים שתומכים ברעיון הנ"ל והגדירו אותו כניסיון לסחיטת חולים ולפגיעה בזכויות האדם.
מקרב התומכים ברעיון למניעת טיפול ממעשנים ומהסובלים מהשמנת יתר חמורה, מצטטים עורכי הסקר רופא שהתנגד לביצוע הפריה חוץ גופית לאישה מעשנת, והצדיק את עמדתו בכך ששיעור ההצלחה בקרב מעשנות עומד על 50% בלבד. רופא אחר אמר כי ניתן לצפות ששירות הבריאות הציבורי יחייב אדם שסובל ממשקל יתר חמור או אלכוהוליסט לשנות את אורח חייו, לרדת במשקל ולהיגמל, לפני שהוא עובר השתלת כבד.
עורכי הסקר מסרו כי הממצאים ממחישים שינויי חשיבה בקרב הרופאים במערכת הציבורית, במיוחד לאור העובדה שעליה לחסוך 20 מיליארד דולר מתקציבה עד שנת 2015.