קפאין הוא החומר הפסיכואקטיבי הנצרך ביותר בעולם, וכ-80% מהצריכה נעשית באמצעות שתיית קפה. מחקרים קודמים מצאו קשר בין צריכת קפאין מוגברת לירידה בסיכון לאובדנות. במחקר זה נבחן הקשר בין צריכת קפאין לבין היארעות דיכאון. ההערכה היא כי 20% מהנשים בארה"ב סובלות מדיכאון במהלך חייהן, ולכן זיהוי גורמי סיכון ואפשרויות למניעה נמצאים בעדיפות גבוהה מבחינת בריאות הציבור.
עוד בעניין דומה
מחקר זה מבוסס על נתוני ה-Nurses health study. במסגרת זו נאספו מדי שנה נתונים רבים לגבי סגנון חיים, היסטוריה רפואית, מחלות ותרופות, מקבוצה גדולה של אחיות (מעל 120,000) החל משנת 1976. צריכת הקפאין נבדקה 7 פעמים בין השנים 1980–2002, ונאספו נתונים על צריכת משקאות המכילים קפאין (קפה, תה, קולה), משקאות “נטולי קפאין” (קפה נטול קפאין, תה צמחים, קולה נטולת קפאין) ושוקולד. צריכת קפאין חושבה על פי כמויות ממוצעות בכוס משקה/חפיסת שוקולד. נתונים לגבי נטילת תרופות נוגדות דיכאון נאספו החל משנת 1996, ונתונים לגבי אבחנה של דיכאון החל משנת 2000. ניתוח הנתונים בוצע בהתייחס לצריכת הקפאין שנתיים קודם לכן לפחות (בהנחה כי אם קיימת השפעה מדובר בהשפעה מושהית, ועל מנת למנוע טעות שמקורה בקשר הפוך בין דיכאון לבין הגדלת צריכת הקפה או להקטנתה). בסה"כ נאספו בשנים 1996–2006 נתונים על 50,739 נשים, שלא סבלו מדיכאון בתחילת תקופה זו.
מעל 80% מהקפאין נצרך באמצעות שתיית קפה. הנשים חולקו לקבוצות על פי כמות הקפה ששתו (עד כוס בשבוע – בממוצע 73 מ”ג קפאין ליממה, 2–6 כוסות בשבוע, כוס ליום, 2–3 כוסות ליום ומעל 4 כוסות ליום – בממוצע 649 מ”ג ליממה).
נשים ששתו יותר קפה נטו יותר לעישון ולצריכת אלכוהול מוגברת, נטו להיות מעורבות פחות בפעילות קהילתית (דתית, התנדבותית וכו') וכן לסבול פחות מהשמנה, יתר לחץ דם וסוכרת.
במהלך המחקר אותרו 2,607 מקרי דיכאון. הסיכון לדיכאון ביחס לנשים ששתו פחות מכוס קפה אחת לשבוע ירד ככל שעלתה צריכת הקפה, והתוצאות חזרו על עצמן בחישוב על פי כמה מודלים, שלקחו בחשבון משתנים שונים (גיל בלבד או משתנים מרובים כגון צריכה קלורית, עישון, BMI ועוד). במודל רב משתנים נמצא סיכון יחסי של 0.92 (95%CI 0.83-1.02) בקרב נשים ששתו כוס קפה אחת ליום, 0.85 (95%CI 0.75-0.95) בקרב נשים ששתו 2–3 כוסות ליום, ו-0.80 (95%CI 0.64-0.99) בקרב נשים ששתו מעל 4 כוסות קפה ליום.
צריכת קפה נטול קפאין לא הביאה לירידה בסיכון לדיכאון.
החוקרים מסכמים כי התוצאות מדגימות אפשרות לכך שלצריכת קפאין, בעיקר באמצעות שתיית קפה, יש השפעה מגינה מפני דיכאון. תוצאה זו מתאימה לתוצאות מחקרים קודמים, אך יש צורך במחקר נוסף על מנת לברר אם ממצא זה רלוונטי לגבי טיפול (או טיפול מונע) כנגד דיכאון.
מגבלות המחקר העיקריות הן היותו מחקר תצפיתי, ולפיכך אי אפשר להוכיח קשר סיבתי בין צריכת קפאין לירידה בהיארעות דיכאון. כמו כן לא ניתן היה להעריך את השפעתה של צריכת קפה גבוהה מאוד (בשל מיעוט משתתפות בעלות צריכה כזו), ושל צריכת קפאין גבוהה ממקורות שאינם קפה (שוב – בשל מיעוט משתתפות בעלות דפוס צריכה כזה).
ערכה: ד"ר ורד פרכטר
מקור: